/
Content
/
0 min read
I følgende guide bliver du klogere på, hvad SEO er – og hvorfor det er vigtigt for dig og din virksomhed. Ligeledes har vi placeret 10 tips, som du kan bruge direkte i din forretning.
...Og så får du også vores absolut bedste råd til, hvordan du holder dig foran konkurrenterne i det lange løb.
SEO er en forkortelse for det engelske udtryk ”Search Engine Optimization". Det oversættes til dansk som ”søgemaskineoptimering”.
Når du laver en søgning på Google (eller en anden søgemaskine), vil du støde på en række resultater, der bestemmes af hvilke ord eller spørgsmål, du har søgt efter. Her placerer Googles algoritme resultaterne ud fra, hvad der er mest relevant baseret på den enkelte søgning.
SEO er den metode, der kan hjælpe de mange søgeresultater frem i søgemaskinen med håb om at ligge blandt de øverste organiske resultater. Ligger man blandt de øverste søgeresultater, får man nemlig også det meste af trafikken ud fra hver en søgning.
SEO er hermed et af de værktøjer inden for online marketing, som kan give det absolut bedste udbytte, flest kunder og som i længden er billigst at vedligeholde. Med andre ord er SEO en af de former for marketing, som kan give den højeste ROI.
Hvordan det? Jo, det hele handler om tid og vilje.
I følge Advanced Web Ranking får den første position i Googles organiske resultater gennemsnitligt 31,96% af trafikken på desktop og 27,27% på mobil. Herefter falder trafikken for hvert resultat, man går ned.
Nedenfor ses oversigten (seneste tal fra marts 2024):
Uden brug af SEO vil mange sider på nettet næsten aldrig se dagens lys på Googles søgemaskine. Grunden til vi benytter os af Google, når vi snakker SEO, skyldes, at Google alene står bag mere end 86% af den samlede søgemaskinetrafik på nettet (i Danmark over 92%). Her går gennemsnitligt 70-80% af trafikken til de organiske søgeresultater.
Med organisk trafik menes der generelt alt den trafik, som ikke er betalt for. På den måde er SEO direkte organisk marketing, hvor det som udgangspunkt ikke koster penge – hvis man bare ved, hvordan man bruger internettets mange muligheder bedst.
Så hvordan fungerer SEO? Dette er der ikke ét entydigt svar på.
Man kan gribe det an på mange forskellige måder. Det kan være svært at vide, hvad og hvordan man skal gøre. I sidste ende kan man bruge mange unødvendige kræfter på det, hvis man bevæger sig i blinde. Derfor vil vi i dette indlæg gøre dig klogere på de vigtigste søjler bag effektiv SEO.
Hvis du skal vises i de øverste søgeresultater på Google, er der i brede træk tre gyldne søjler, som får dig op at ringe – såfremt du er bedre end dine konkurrenter her.
Disse er Teknisk SEO, Content og Linkbuilding.
Nogle vælger også at opsætte det som en pyramide, hvor keyword research indgår. Her betragter vi dog keywordanalysen (søgeordsanalysen) som en del af content, da det indebærer den nødvendige analyse for overhovedet at kunne lave målrettet content til sin målgruppe.
Teknisk SEO er hele fundamentet for en hjemmeside og udgangspunktet for, at man overhovedet kan blive fundet på Google. Det går også under kategorien 'on-page SEO'.
Dette dækker over alt fra sidens opbygning og struktur til brugeroplevelsen (UX), hvor design, struktureret data og page speed på både desktop og mobil skal være i top.
Målet er i sidste ende at have en “Health Score” så tæt på 100%, så man giver brugerne den bedst mulige oplevelse, samtidig med man ingen errors har. En god struktur gør det også lettere for Google at finde dit indhold.
Her bør indhold du ønsker skal rangere ikke være længere væk end 3-4 led fra forsiden. Er indhold svært at finde - eller crawle for en søgemaskine - bliver det mere udfordrende at rangere.
Search Engine Land har lavet en pyramide for, hvordan det tekniske hieraki skal betragtes fra top til bund:
Hvis du ønsker at få en dybere indsigt i en hjemmesides taksonomi, har vi lavet en guide til hjemmesidens struktur.
Content bygger på at videreformidle sine produkter eller budskab på den bedst mulige måde gennem indhold på siden. Det går således også under 'on-page SEO'.
Content indebærer alt fra tekst til det visuelle indhold, som man kan levere i form af billeder, video m.m. Her lægger Google mere vægt på visuelt content end tidligere.
Sørger du for at levere det content, der lever bedst op til search intent, så har du det, der skal til for at vinde de øverste resultater på Google. Noget af det vigtigste her er, at content - altså indhold - lever op til Googles regler om E-E-A-T. Det står for Expertise, Experience, Authority og Trustworthiness (Ekspertise, Autoritet og Troværdighed).
Dette betyder, at man med sit indhold viser sin ekspertise, autoritet og troværdighed. Dette kunne være ved at henvise til troværdige kilder eller vise, hvem som står bag domænet.
Derudover skal content hjælpe din målgruppe med at få svar. Indholdet skal være lavet til mennesker, og det skal have en relevans på siden. Noget som Google har lagt ekstra vægt på i sin opdatering 'Helpful Content Update'.
Når vi arbejder med et keyword, handler det om at leve op til netop det, som brugerne søger efter (deres intention bag søgningen). Derfor arbejder man her med at forstå, hvordan Googles SERP (Search Engine Result Pages) ser ud for at forstå, hvad brugerne vil have.
Dette bruger man til at skabe unikt content for at møde search intent endnu bedre og vinde så meget plads som muligt i SERP for at øge CTR (Click Through Rate) og hermed den organiske trafik.
Content gør hermed samlet, at du rent faktisk rangerer (ranker) på søgemaskinen.
Linkbuilding bygger på ideen om at skabe autoritet til en side, hvilket man gør bedst med links. Links hører hermed til kategorien 'off-page SEO'.
Her skal man betragte et link som et virtuelt like (eller anbefaling om man vil). Jo flere likes man kan få fra relevante autoriteter på nettet, desto hurtigere rangerer man (såfremt teknisk SEO og content lever op til brugernes krav).
Det er også derfor, vi kalder det "Linkbuilding / Digital PR", da det handler om at komme ud på sider, hvor der også er en direkte PR-værdi. Her er kvalitet vigtigere end kvantitet.
Der findes både god og dårlig linkbuilding. Google er nemlig ikke glade for, hvis du prøver at snyde dem med “falske” spam links, som med andre ord er betalte links i et Private Blog Network (PBN links). Dette har de også udtrykt gennem spam opdateringer på søgemaskinen.
Derfor har vi i Bonzer udarbejdet, hvad vi kalder “The Triangle of Link building”, som bygger på de vigtigste elementer bag et godt link; Relevans, Autoritet og Troværdighed.
Hvis du vil sikre, at du overholder reglerne ved linkbuilding, kan vi anbefale, at du læser guidelines til linkbuilding fra Forbrugerombudsmanden.
Det oplagte spørgsmål er selvfølgelig; “hvor hurtigt kan jeg rangere på side 1?”.
I søgemaskinernes verden er det oplagte svar dog “det kommer an på…”.
For der er forskel på sidernes styrke. Forskellen mellem en ny side uden links ift. en etableret hjemmeside med links, vil også afgøre den gennemsnitlige tid, det tager for at rangere øverst.
I en analyse foretaget af Ahrefs, tager det i gennemsnit +2 år, før man kommer på side 1 af Google:
I undersøgelsen er der taget et udpluk af 2 millioner keywords.
Faktisk er det kun 22% af søgeresultaterne på side 1, som er indhold lavet inden for det seneste år.
Dette skyldes, at Google først skal indeksere indholdet (content), og herefter ligger der arbejde, hvor især linkbuilding gør sig gældende. Arbejder man dog målrettet med SEO, kan resultaterne vise sig hurtigere.
Så med de rigtige tiltag, kan det sagtens lykkes - og så har man som virksomhed en vækst, der arbejder for en, det næste lange stykke tid.
Da vi som mennesker hele tiden udvikler vores behov og krav til teknologi, er søgemaskinerne - herunder Google - selvfølgelig nødt til at følge med. Det betyder, at vi flere gange om året ser opdateringer fra Googles algoritme.
Målet for hver opdatering er at give de mange brugere på Google endnu bedre svar på deres søgninger – og fremvise søgeresultater på bedst mulig vis.
Tidligere bestod Googles søgeresultater primært kun af de klassiske organiske søgeresultater (også kaldet "web page listing" eller "blue link listing").
I dag består Googles SERP (Search Engine Result Pages) af væsentligt flere informationer og resultater:
En af de helt store opdateringer gennem tiden kom i slutningen af 2019, som gik under navnet BERT. En opdatering som har gjort Google endnu klogere på, hvordan de skal forstå søgningerne. Alt sammen påvirker det Googles SERP, og de resultater der vises.
Eksempelvis vil man med MUM kunne kombinere både billede og tekst i én søgning og herved opnå et endnu bedre resultat.
Derudover har Google også annonceret generativ AI til sine søgeresultater, som i højere grad vil benytte AI til at fremme de bedste søgeresultater. Et område som er vigtigt at følge med i, hvis man vil kende til fremtidens SERP.
Der findes i forlængelse mange opdateringer gennem tiden, som har defineret det Google, som du kender i dag. Få tidslinjen over alle opdateringerne her.
Du kan også her læse vores analyse af de seneste opdateringer fra Google. Dette giver dig en oversigt ugentligt, så du kan følge med i, hvordan søgemaskinen løbende udvikler sig.
Udover at være en integreret del af søgemaskinernes algoritmer, kan AI også hjælpe dig med at forbedre din synlighed online. I dag findes der AI-værktøjer, som både kan assistere med søgeordsanalyser (eksempelvis Ahrefs) og bruges til indholdsgenerering (eksempelvis ChatGPT eller Gemini). Disse værktøjer tilbyder både fordele og begrænsninger, som det er vigtigt at være opmærksom på.
Med værktøjer som Ahrefs eller Semrush kan du hurtigt og nemt identificere relevante søgeord og få indsigt i, hvad du bør skrive om. Yderligere kan værktøjerne også komme med direkte anbefalinger til indholdet. Dette er positivt, da det bygger på data – men omvendt bliver anbefalingerne aldrig unikke nok, hvis flere bruger værktøjerne. Derfor er man nødt til at kombinere sin SEO-erfaring med data.
Med ChatGPT og Google Gemini kan vi give input og prompts, hvor vi efter ønske kan modtage svar på stort set alt – og i multimodale formater. Eksempelvis kan vi bede dem om at skrive en tekst eller generere et billede for os. Dette kan bruges til indhold med formål om at rangere. Igen kan dette give muligheder ved hurtigere indhold – men foretages der ikke yderligere menneskelig optimering, kan man risikere at gøre sit indhold for generisk. Dette skyldes, at AI bygger på viden, der allerede er tilgængelig, og derfor kan det sjældent blive unikt nok til at overgå andre konkurrenter alene.
I SEO handler det om at skabe relevante og unikke resultater. Gør man ikke det, bliver det svært at komme helt frem. Derfor har Google også udviklet en række spam-politikker, som har til mål at bekæmpe for tyndt indhold på søgemaskinen. Eksempelvis går "Scaled content abuse" efter for meget indhold på kort tid af lav kvalitet, hvilket ofte ses at være AI.
Betyder det så, at man ikke skal bruge AI til indhold? Nej, bestemt ikke. For der er mange muligheder for at optimere sit indhold med AI-værktøjerne. Det skal blot bruges med måde. Generelt er der mange SEO-processer, som kan effektiveres ved korrekt brug af disse værktøjer.
Selvom hver en søjle udgør essentielle områder af SEO, kan de ikke stå alene.
Før at du kan opnå succes med søgemaskineoptimering, skal teknisk SEO, content og link autoritet bindes sammen. Hermed vil søjlerne samlet skabe en fælles SEO strategi. For da hvert område er afhængig af hinanden, skal de fungere i samme kredsløb; din hjemmeside.
Pas derfor på med at bruge for mange ressourcer på kun et område og for få ressourcer på et andet. Google ønsker generelt, at man ser på ranking faktorer med en holistisk forståelse, og derfor bør det også være din fremgangsmetode i SEO.
Det er vigtigt at forstå, at teknisk SEO påvirker, hvordan dit indhold indekseres og rangeres, samt at kvaliteten af indholdet kan afgøre hvor mange og hvilke links, der vil pege på din side.
Forstår du at kombinere de tre søjler med afsæt i jeres målgruppe, vil I have en konkurrencedygtig strategi. Herfra handler det om målsætninger og eksekvering, hvilket vil afgøre hvor succesfuld strategien bliver.
Godt, inden vi giver dig de 10 tips, er det vigtigt først at give dig det rigtige mindset. Et mindset som samtidig er vores bedste SEO-råd.
Se, her vil det være oplagt at sige, at man skal se SEO som en leg og ikke et arbejde. Men den vil vi nu alligevel ikke stå på mål for. For det er ikke altid sandt.
Dog får du her det vigtigste mindset, der giver dig det bedste udgangspunkt, når du skal i gang med SEO.
Det vigtigste i SEO er SEARCH INTENT.
Brugernes search intent – altså den intention, der ligger bag hver en søgning – er top 1-reglen at følge. Hvis ikke du lever op til nøjagtigt det, som brugerne søger efter, vil alt andet være ligegyldigt – for så rangerer man ikke, kort sagt.
Tager du udgangspunkt i search intent, er du også altid på forkant med algoritmens opdateringer. Dette gælder alle brancher.
De andre råd, som du vil blive klogere på nu, kan variere alt efter industri og tid. Men search intent vil for altid være vigtigt at følge. Dette er din universelle huskeregel. Husk det.
Nedenfor får du som lovet de 10 tips, som i endnu højere grad uddyber områderne, vi indtil nu har været omkring.
Disse 10 tips skal ses som konkrete råd til dig, som gerne vil kende vejen til et større kundeunivers via SEO.
Hvert et tip åbner op for yderligere kategorier, som herefter vil udfolde sig, når man går i dybden med disse. Derfor er der også udarbejdet uddybende indlæg til de forskellige punkter, som du finder ved hvert tip.
Som tillæg har vi længere nede i guiden lavet en tjekliste, som du kan bruge som oversigt over hele din SEO indsats. Listen opstiller de områder, som du minimum skal have styr på for at øge tilstedeværelsen på søgemaskinen 🚀
Selvom ordet ”SEO” er en forkortelse for ”Search Engine Optimization”, er SEO mere målrettet mennesker, end det er målrettet søgemaskiner. For det er mennesker, som søger på Google – ikke robotter. Derfor er det også vigtigt, at man tænker i menneskelige baner, når man arbejder med SEO. Dette betegner man også som semantisk SEO.
Så hvad vil det sige at tænke i menneskelige baner?
For at komme højt op i Googles søgeresultater, er det helt afgørende, at dine brugere eller kunder får besvaret de spørgsmål, som de søger efter, når de træder ind på din side. Det er en af de helt essentielle forudsætninger for god SEO.
Så find ud af, hvilke spørgsmål din side kan besvare, og sørg så for at lave content, som gør netop det.
Der skal være fokus på, hvad der giver brugerne mest værdi, og ikke bare fokus på at have flest mulige keywords i content. Din side skal være relevant og tilføje mere værdi til brugeren ud fra de søgeord, der søges efter. Det gør din side mere værdiskabende end de andre, hvilket vil give din side mere trafik, og i sidste ende vil du stå stærkere end dine konkurrenter på søgemaskinen.
Endnu en af de helt fundamentale forudsætninger for, at dit SEO-arbejde leverer gode resultater er, at din hjemmeside har en nem struktur og godt design.
Herudover skal din side have moderne tekniske egenskaber og må ikke lide af for mange tekniske fejl. Det er også en selvfølge, at din hjemmeside har en stor mobilvenlighed, da Google kører efter Mobile First.
Selvom disse punkter kan lyde simple, er det stadig netop disse punkter, hjemmesider typisk fejler på og ikke kan leve op til.
Nogle af de vigtigste punkter, som din hjemmeside skal undgå er:
Dårlig struktur og navigation
Lav hastighed (dårlig page speed)
Duplikerede sider uden canonical
404 sider (broken pages)
Hreflang problemer
Unødige redirects
Unødvendig brug af crawl budget
Listen er selvfølgelig længere endnu og gælder for både mobil og desktop. Her er Google Search Console en stor hjælp, da det løbende rapporterer om errors, så du kan holde din side brugervenlig.
Her har Google i 2020 implementeret Core Web Vitals rapport, som bygger på de vigtigste områder en hjemmeside skal leve op til inden for "page experience".
Punkterne er helt essentielle at følge ift. Googles guidelines. Jo bedre teknisk fundament, jo nemmere er det for søgemaskiner at finde din side. Dette er selvfølgelig en kæmpe fordel for SEO-arbejdet.
Hvis ikke din hjemmeside kan leve op til disse punkter, er det noget af det første, du skal få styr på, da det påvirker helbredet på din side. Dette går også under navnet Health Score blandt flere SEO værktøjer. Health Score har typisk en værdi mellem 1-100, hvor 100 er det bedste resultat. Har man en Health Score på 100, er der i teorien ingen tekniske problemer på siden.
Hvis ikke din hjemmeside har et solidt fundament, er dette noget af det første, som skal optimeres. Det kræver derfor, at du stiller de nødvendige krav.
Med de nødvendige krav menes der, at du skal kunne forvente, at din(e) udvikler(e) leverer en hjemmeside til dig, som følger de ovenstående punkter, og som generelt følger Googles retningslinjer. Hjemmesiden er virksomhedens ansigt udadtil online, og derfor er det altafgørende, at den fungerer, som den skal.
Ønsker du en uddybende guide, giver vi dig her 5 råd til brugeroplevelse.
En af de større udfordringer i moderne SEO er, hvordan Google håndterer JavaScript. Det er et af de mest avancerede emner inden for teknisk SEO.
JavaScript bruges ofte til at gøre sider hurtige, lækre og langt mere dynamiske. På den måde tilpasser siderne sig den enkelte bruger og kan give suveræne brugeroplevelser.
Udfordringen er dog, at Google ikke altid arbejder lige godt sammen med JavaScript. De er blevet langt bedre, end de var før i tiden, men der er stadig noget vej endnu. Det kan have den store konsekvens, at dine sider ikke indekseres hurtigt nok.
Hvis din side kun bruger JavaScript marginalt, er der nok ikke noget at bekymre sig om. Så hvis du har en rimelig standard CMS opsætning (eksempelvis i Wordpress eller Shopify), så bør du nok ikke handle yderligere. Uanset hvad kan det dog være en god idé at tjekke op på. Du kan derfor læse mere om JavaScript her.
Har du brug for et samlet overblik på teknisk optimering generelt, kan du også læse vores guide til teknisk SEO. Her gennemgår vi de vigtigste elementer bag en god teknisk score (health score).
Gør dig selv den tjeneste at lave et sitemap til dine sider. Et sitemap videregiver søgemaskinerne information om din hjemmeside, som gør det nemmere for søgemaskinerne at finde frem til dit indhold – dit content.
Helt kort beskrevet er et sitemap en liste over de af dine sider, som er indekseret. Har du brug for hjælp til at lave et sitemap, kan du få hjælp hos Google via deres Hjælp til Search Console.
I Google Search Console kan du så uploade sitemappet. Det ser således ud:
Jo lettere det er for søgemaskinen at finde din side, jo større sandsynlighed er der også for, at din side kan komme hurtigere og højere op i søgeresultaterne.
Skal du selv i gang, kan du følge vores guide til at lave et sitemap.
Ekstra note: I Search Console kan du også finde Googles rapport om crawlstatistik. Denne går også under navnet "Crawl Stats Report". Her finder du en oversigt over, hvor mange anmodninger, som er blevet foretaget og generel tilgængelighed på din hjemmeside.
Keywords fylder en enorm del af SEO. Keywords er betegnelsen for søgeordene, som folk søger efter på søgemaskinerne, og det er netop keywords, som er det, din side skal rangere højt på.
Så hvis du f.eks. er en frisør i København, og du gerne vil blive fundet nemt på søgemaskinerne, bør du vælge nogle keywords (søgeord), der henvender sig til folk, der går til frisør og bor i Københavnsområdet. Her kunne det være oplagt at vælge et keyword som ”frisør københavn”.
Nedenstående viser eksempelvis, at søgningen "frisør københavn" har en:
- Månedlig søgevolumen på 3.000
- Keyword difficulty på 14 ud af 100
- CPC (cost-per-click) på 1,20$
Som du kan se, er der ligeledes 3.800 "clicks" eller kliks på søgeresultaterne. Dette indikerer, at der klikkes på flere søgeresultater.
Alle tal er faktorer, som spiller ind i en samlet søgeordsanalyse.
Det keyword du vælger, skal du sørge for bliver afspejlet i det content, som du har på din side – og sørge for du lever op til search intent.
Brug tid og kræfter på at optimere på netop dét keyword, samt relevante tilknyttede søgninger (longtails), så du lever op til alt, der står i tråd med søgningen.
Det kan være svært at finde de helt rigtige ord, men med en gennemarbejdet søgeordsanalyse, kan du finde frem til nogle rigtig attraktive søgninger. Søgninger som med målrettet SEO kan få dig op og rangere højt på søgemaskinerne. Det kræver dog, at du kender din målgruppe og deres behov.
Du kan derfor følge vores trin for trin guide til søgeordsanalyse. Herefter vil du være klar til at udarbejde indholdet på din side. Du er også meget velkommen til at bruge vores gratis søgeordsanalyse template:
Mange der gerne vil optimere sin side, kan godt have den ide, at de bare skal skrive så meget tekst som muligt. Men for god SEO gælder det om at skabe kvalitet fremfor kvantitet. Det handler om at leve op til Googles E-E-A-T guidelines, og det brugerne ønsker at finde.
Tidligere handlede det nemlig ofte om at skrive et keyword så mange gange som muligt i content (keyword stuffing). I dag handler det mere om at levere indholdet naturligt – selvfølgelig stadig med brug af keywords hvis nødvendigt. Det vigtige er nemlig stadig, at en søgemaskine som Google ved, hvad siden drejer sig om.
Sørg her for, at indholdet på din side stemmer overens med intentionen bag de keywords, som søges efter. Sørg for det stemmer overens med din målgruppe.
Det vigtigste for dit content på siden er, at det besvarer de spørgsmål, der ligger bag de udvalgte søgninger – og du her udviser ekspertise. Noget som både kan udforme sig i tekst, visuelt indhold og, ja, generelt indhold, som interagerer med din målgruppe.
Når du skal optimere indholdet, som du har på din side, er det væsentligt, du kigger på det hele. Det er alt lige fra selve brødteksten til overskrifter. Dette betyder, at du vægter overskrifterne ud fra H1, H2, H3 tags osv. Det er også det, man kalder headings. Her bør du generelt gøre brug af de vigtige keywords i H1 (overskrift) og H2'ere (underoverskrifter).
Du kan i kildekoden tjekke, om du på din egen side, har sat dem rigtigt op.
Yderligere skal du også kigge ind i brugen af billeder og sørge for, at de alle sammen har relevant ALT-tekst. Det viser søgemaskinerne, hvad dine billeder handler om.
Vi mennesker vægter også fortsat information leveret gennem video højere. Derfor bør du også se på, hvordan du kan levere dine budskaber gennem video materiale som en del af dit content på de forskellige landingssider.
Faktisk viser undersøgelser, at du har 50x større sandsynlighed for at opnå organiske placeringer ved brug af video sammenlignet med kun tekst.
Samlet set vil det derfor være smart, at du gør dit indhold så spiseligt og fængende som muligt med henblik på brugerne, så de nemt kan forstå dit budskab.
Dit indhold skal være relevant for brugeren, og det skal være gennemført. Her er søgeordsanalysen netop essentiel at få lavet, for at finde ud af hvilke ord, der søges mest på inden for dit område.
Hermed kan Google koble dit indhold på din side til de enkelte søgninger. Med godt og relevant indhold på dine sider, vil Google kunne se den værdi, som dit indhold giver, og du vil hermed have bedre mulighed for at få en højere placering i søgeresultaterne.
En bedre placering som hermed vil kunne give dig en større trafik.
En god måde at hente inspiration til din sides indhold er at tjekke de søgeresultater ud, som i forvejen ligger højst på Google på de keywords, du gerne selv vil rangere på – altså dine konkurrenters. Du kan her i forlængelse foretage en konkurrentanalyse.
Find ud af, hvad de gør godt; tag det til dig, og lær hvordan din side kan blive endnu bedre end deres.
Når du selv skal i gang med at udforme dit content, får du her en dybdegående guide til content marketing.
Efter din hjemmeside er blevet gjort teknisk klar, og der er blevet lavet relevant og skarpt content, skal der ses på, hvordan du får motiveret dine kunder til handling. Der skal skabes Call-To-Actions, der leder folk hen til en ønsket handling.
Din hjemmeside har et formål, og det skal du sørge for at engagere brugerne til at følge. Om brugerne skal foretage et køb eller tilmelde sig en ydelse, skal de fra start til slut blive ført igennem brugerrejsen, så de finder det helt naturligt at foretage den ønskede handling.
Når man skal holde overblik over, hvordan brugerne opfører sig på dine sider, og hvordan de handler, er Google Analytics et helt oplagt redskab at benytte sig af. Med dette værktøj kan du gå ind at se på flere parametre i brugernes ageren på din(e) side(r).
Et af parametrene du bør se på er Bounce Rate. Bounce Rate fortæller hvor mange procent, af dem der besøger din side, som forlader den igen - uden interaktion. Altså du kan se, hvor mange af brugerne der kun går ind på én side, for så at gå ud igen med det samme.
Du vil gerne have engageret brugerne til at blive på din side, så de ikke kun tjekker én side ud, men tjekker flere af dine sider ud - eller gør noget aktivt derinde. Jo flere af dine undersider brugerne går ind på, jo mere engagerede virker de nemlig. Dog hvis de har fundet det, de netop leder efter, vil oplevelsen være en succes.
Derfor er det også vigtigt at kende til Time on Page – altså den tid folk bruger på den enkelte side. Jo længere tid de er på din side, jo mere engageret er de måske i indholdet.
Herudover er konverteringer på din side selvfølgelig også helt oplagte at kende, da det i sidste ende er målet – Hvor mange af brugerne tilmelder sig dit nyhedsbrev, får de forskellige formularer udfyldt eller får rent faktisk købt noget på din side? Jo flere konverteringer, jo mere succesfuld er SEO i sidste ende.
Dette understreger blot vigtigheden af en god brugeroplevelse, som content er med til at levere. Derfor hænger content og teknisk SEO meget sammen.
Ønsker du uddybende indsigt i, hvordan du kan forbedre antallet af konverteringer, kan du her tilgå vores guide til bedre konverteringsrate.
Inden brugerne overhovedet har klikket sig ind på din side, skal de vurdere hvilken side på Googles søgeresultater, der ser bedst ud. Derfor er det essentielt, at dine sidetitler og meta beskrivelser er beskrivende og skarpe.
Sidetitler og meta beskrivelser er det absolutte førstehåndsindtryk, som brugerne får af din hjemmeside. Herudover kan de spille en større rolle ift. CTR (Click Through Rate) – Altså hvor mange der vælger at klikke på dine resultater fremfor andres. Samlet set vil en god CTR altså kunne tiltrække flere kliks og hermed løfte din trafik.
Når der i søgemaskinen bliver søgt på et keyword/søgeord, vil der komme en række resultater op. Den tekst der står tilknyttet den enkelte side i Googles søgeresultater er sidetitlen og en snippet (meta beskrivelsen eller indhold fra siden).
En god sidetitel er vigtig at have styr på (trods det ikke påvirker rangeringen direkte), hvis du ønsker folk vælger dit resultat. Her kan du helt selv gå ind og skrive lige det, som du vil. Men Google vælger dog i højere grad, hvad der vises som titel i søgeresultaterne. Derfor kan det være en idé at benytte sig af samme titel, som du har stående som sidens H1 overskrift.
Som det første så sørg ellers for, at din sidetitel indeholder det keyword, som er den pågældende sides vigtigste keyword. Det gør, at brugerne nemt kan identificere deres søgning med dit resultat.
Det betyder, at inden du skriver titelbeskrivelser til din side, bør du have styr på, hvilket keyword siden skal rangere på.
Sørg også for at lave en sidetitel til din side, som har en god længde, som hverken er for kort eller for lang. Med det menes der, at Google maksimalt kan vise 512 pixel af sidetitlen. For hvis du gør din sidetitel for lang, vil noget af din tekst blive beskåret i Googles søgeresultater.
Meta beskrivelserne har heller ikke nogen direkte påvirkning på, hvor højt du vil ligge i søgemaskinernes resultater. Men hermed er det ikke sagt, at de er irrelevante. Meta beskrivelsen kan blive vist under din sidetitel, og derfor vil brugerne/kunderne også potentielt læse meta beskrivelsen, når de skal overveje, om de vil besøge din side, ligesom med sidetitlen.
Det kan være en god idé, at du får skrevet en god meta tekst, for ellers vil Google selv gå ind og tage tekst fra den respektive side og lægge op, hvilket kan virke irrelevant ift. sidetitlen og hermed gøre din side mindre attraktiv at klikke sig ind på for brugerne.
Den bedste meta beskrivelse indeholder omkring 150 tegn (maks. 160), plus minus. Her er det, som ved sidetitlen, også en god ide at lade det væsentligste keyword indgå. Det er, fordi det vil blive markeret med fed skrift i din meta beskrivelse, og på den måde springe i brugernes øjne.
Så alt i alt er det vigtigt, at der blevet skrevet en god sidetitel og meta beskrivelse til de enkelte sider, som passer overens med sidernes indhold. Sørg for at beskrive siden, så det lægger op til, at folk bliver nysgerrige. For jo bedre CTR, jo mere trafik får du herigennem.
Læs her vores uddybende guide, som hjælper dig på vej til den bedste sidetitel og meta beskrivelse.
Linkbuilding er en af de mest fundamentale og populære måder for at rangere højere i søgemaskinerne, da det giver autoritet. Men der findes mange måder, hvorpå man kan opbygge links. Her er der både gode og dårlige måder at gøre det på.
Linkbuilding er, som tidligere beskrevet, når en side linker til en anden side på nettet. For dig og dit SEO arbejde skal det forstås, som når der fra eksterne sider bliver linket tilbage til din egen side. Det kaldes også ”backlinks”. Dette er en måde at anbefale udvalgte sider fremfor andre.
Analyse-værktøjet Ahrefs har lavet en oversigt over korrelationen mellem antallet af links, som peger på et domæne med udviklingen i organisk trafik. Sammenhængen viser den tydelige indflydelse, som links har på trafikken.
Men når man arbejder med linkbuilding, er der både kvalitetsmåden at gøre det på og den modsatte. Derfor er det vigtigt at kende til god og dårlig linkbuilding, hvis du vil have det bedste ud af din investering. En god idé kan her være at lave en linkanalyse, så du får lagt en plan baseret på indsigt.
God linkbuilding er, når du gennem relevant og nyttigt content (kunne være en artikel eller undersøgelse), promoverer det over for relevante medier, som herefter vælger at dele det med sit netværk via et link, der går tilbage til dig - i en relevant kontekst.
Her kan selve linket stå midt i artiklen, så det står som en del af selve teksten. Det er også det man kalder ankertekst eller anchor text.
Den bedste linkbuilding er her, når du kan få links ind fra sider med mest mulig trafik og høj autoritet, og som er har en relevant værdi for det, der står på din egen side (følger The Triangle of Link building).
Nogen snakker om, at linkbuilding er ved at uddø som et redskab til at rangere, men det er det langt fra. Det handler blot om måden, du arbejder med det på.
Bliver din linkbuilding for reklameorienteret, kan Google i længden gå ind at fratage dine placeringer, da de vil se det som spam. Så sørg for at følge Googles retningslinjer.
Hvis der yderligere er for mange links på en side, vil vigtigheden af hvert enkelt link miste værdi. Så sørg også for at gå efter links fra sider, som heller ikke bare kaster rundt med links, som man typisk ser PBN-links gøre.
PBN står for Private Blog Network, og er domæner som er bygget for at linke til hinanden. Her er der sjældent særlig meget relevans bag indholdet, og man kan typisk købe disse links. Dette er mod Googles retningslinjer.
Så husk, tanken med linkbuilding er ikke bare at få uendelige links - men at få links fra domæner af kvalitet. Det er kvaliteten i dem, som gør din side stærkere og giver hermed højere placeringer.
Det er godt at få backlinks, men ligeledes kan der også være en værdi i, at du selv linker til eksterne sider fra din egen hjemmeside.
Dette skyldes, at du vil associere dig med andre stærke kilder, som hjælper folk videre i søgefasen. Det kan søgemaskinerne lide.
Til sidst er intern linkbuilding mellem dine sider også essentielt, så du sørger for dine sider er knyttet sammen. Det betyder, at dine undersider skal linke til hinanden, så de bliver koblet sammen og får tilført værdi. Det er også den model, som man betegner som pillars og clusters (emner og underemner). En model som er opbygningen bag en brugervenlig side.
Overordnet set, så få linket til din side fra stærke og relevante sider, og gør det så naturligt som muligt – Så får du det meste ud af din linkbuilding.
Skal du selv i gang med at opbygge en stærk linkprofil, anbefaler vi du læser vores guide til linkbuilding.
Det attraktive ved SEO er, at der ikke er nogen begrænsninger for, hvordan du kan optimere. Det handler om at være kreativ!
SEO handler om optimering på internettet, og derfor er det også helt oplagt, at man bruger de værktøjer, som på internettet bliver brugt meget, og hvor man kan være kreativ i sin online markedsføring. Derfor er de sociale medier en klar indgangsvinkel.
Ved at få SEO og de sociale mediers platforme til at spille sammen, har du et endnu større potentiale for at ramme ud og engagere en større målgruppe, som kan være med til at give dig mere trafik på din side. Går tingene viralt, øger du nemlig chancerne for at få links fra flere hjemmesider.
Sørg derfor altid for, at det er muligt at dele dit content med SoMe kanalerne.
Samlet set vil det altså kunne øge dine konverteringer kraftigt, såfremt du bruger de sociale medier ordentligt. Det øger derfor værdien af organisk marketing, når flere af dine egne kanaler inddrages.
Når man benytter sig af de sociale medier, giver det ikke særlig meget styrke ift. SEO bare at oprette en profil på Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest m.fl.
Det handler om, at man skal gå ind og bruge det enkelte medie bedst muligt og udnytte de muligheder, som man får med. Find ud af, hvordan folk bruger mediet og herved gå ind og engagere brugerne med dit indhold.
Det kunne være at lave nogle sjove og interessante opslag på Facebook eller nogle konkurrencer, som brugerne kan deltage i. Eller det kunne være at lave en Pinterest-profil, hvor du deler din arbejdsdag i billeder med omverdenen.
Mulighederne er mange, det handler bare om at være kreativ og nå så langt ud til din målgruppe som muligt. Find de medier der når bedst ud, lær dem at kende og få din målgruppe engageret, i det du laver. På den måde får du SEO og de sociale medier til at skabe en stærk synergi. En synergi der giver indsigt i din målgruppe, så du forstår hvad der er vigtigt for dem her og nu.
Ønsker du mere hjælp til brug af SoMe, uddyber vi her, hvordan du bruger SoMe i din virksomhed. Målet er at styrke samspil mellem SEO og sociale medier.
At følge SEO-etikken vil i bund og grund sige, at du følger Googles retningslinjer i søgemaskineoptimeringen. Flere af punkterne er allerede blevet nævnt i løbet af dette indlæg. Men hvad angår Googles retningslinjer, kan man aldrig gentage for meget, da man kan blive straffet, hvis ikke man overholder dem. Altså man kan ryge længere ned i søgeresultaterne.
Som udgangspunkt skal du lave hjemmesider, der er målrettet mennesker og ikke søgemaskiner – sjovt nok. Men mange kan i sit SEO arbejde blive så tekniske, at de helt glemmer, at deres brugere er mennesker, kunder, og ikke søgemaskiner.
Lad vær med at gøre brug af små kneb, som snyder Google til, at din side vil rangere højere. Det man med andre ord kalder "black hat SEO". Det vil på sigt gøre mere skade end gavn.
Her vil det være bedst at undgå oprettelse af profiler på sider, der kun har til formål at lave links til hinanden. Her er der ingen reel relevans for din egen side, og Google vil ikke se det som noget positivt.
Ligeledes er købte links noget, som man skal holde sig fra.
Det er helt okay at oprette flere sider, men lad endelig vær' med at have det samme content stående flere steder. Har du duplikeret indhold stående på for mange sider, kan det blive forvirrende for søgemaskiner, og ja så siger det jo næsten sig selv = dårlig SEO.
Til sidst så husk at gøre alt det, du laver på dine sider, så naturligt som overhovedet muligt. Selvfølgelig skal du lave alt den optimering, du kan lave, men få det ikke til at se unaturligt ud.
Hele oplevelsen af din hjemmeside skal være så naturlig som mulig for kunderne, så brugeroplevelsen bliver en succes. Det vil gøre, at kunderne vender tilbage, og du øger dine konverteringer.
Internettet er stort set uendeligt, og for os mennesker bliver det for hver dag der går mere og mere der, hvor vores virkelighed udspiller sig. Derfor er mulighederne med SEO også uden begrænsninger, og det hele handler bare om selv at udforske.
Med disse 10 råd er du nu klædt på til at arbejde med SEO. Men tag et skridt ad gangen – der er mange ting at gå i dybden med ved hvert et punkt.
Det kan godt blive uoverskueligt at kaste sig selv ud i det hele på én gang, hvis man endnu ikke har den store erfaring. Men brug det, for der er enorme mængder muligheder for dig og din virksomhed.
Så er SEO svært? Det behøves det ikke at være. Det handler om at bruge internettets redskaber bedst muligt, og med disse tips er du godt på vej.
Vær ikke bange for, hvis ikke du ser resultater lige med det samme. For SEO er organisk, og derfor tager det tid, før det begynder at rykke. Til gengæld er det også det, som viser sig bedst på den lange bane. Det er ikke en investering i at ligge i toppen her og nu, men en investering i at ligge i toppen i al tid fremover...
The best marketing doesn’t feel like marketing.
- Tom Fishburne
Som du kan se, er der mange tiltag, og det er hele tiden under udvikling. Derfor anbefales det, at du laver en arbejdsplan, som du følger. Denne bør indeholde:
Analyse/audits ud fra de tre søjler; teknisk SEO, content og linkbuilding – i forlængelse af de keywords, du ønsker at arbejde med
Lav en performance plan for eksekvering. Vi giver dig her råd til at udarbejde en strategi.
Effektmåling på placeringer, trafik og konverteringer (og rapportering hvis du arbejder med kunder)
Løbende overvågning i dit analyse-værktøj som Google Analytics og Search Console.
For at give dig den bedste værktøjskasse har vi lavet en SEO tjekliste med flere punkter, som står i forlængelse af de 10 tips.
Hvert et punkt står under kategorien, Teknisk SEO, Content eller Linkbuilding.
*Google My Business har ændret navn til "Google Business Profile".
Hvis du har brug for værktøjer på tværs af disse søjler, så kan du læse vores guide til de bedste gratis SEO-værktøjer.
Verdenssituationen har tvunget os som mennesker til at lære omstilling endnu bedre at kende end tidligere. Netop omstilling skal man altid være forberedt på, da det er det landskab, som søgemaskinerne opererer under.
Derfor vil søgemaskiner som Google også løbende opdatere og forbedre sig overfor brugerne. Hold derfor løbende øje med opdateringer fra Google og hold dig opdateret på de vigtigste ranking faktorer.
Sørg for at følgende altid spiller:
Virksomhedslistings på Google Business Profile (Så folk kan finde din adresse).
Kend din målgruppe nu og her (Så du henvender dig til de rigtige og på den rigtige måde).
Kend dine konkurrenter (Hold dine venner tætte men fjender tættere - nogle vil altid være foran dig).
Kend dig selv (hvad har du som ingen andre har).
Følg med i udviklingen (Vær på forkant med udviklingen. Det er i hvert fald noget, vi altid lever efter i Bonzer, hvilket er et must for at sørge for, at ens bestræbelser og resultater aldrig forældes).
Har du flere spørgsmål, kommentarer eller ønske om analyse, så tag fat i mig direkte på [email protected] eller ansøg om en SEO analyse hos os.
Efter en længere gennemgang af, hvad SEO er, samt tilhørende tips, kan du nu teste din viden. Vi har lavet en test med en række spørgsmål baseret på ovenstående tips, så du kan se, om du fik det hele med.
Nedenfor finder du svar på nogle af de mest hyppige SEO spørgsmål.
SEO betyder "Search Engine Optimization", som er en engelsk betegnelse for søgemaskineoptimering. SEO kan derfor målrettes flere søgemaskiner, der bygger på organiske placeringer.
Prisen på SEO afhænger af, hvor meget du vil investere i det. Der findes flere forskellige bureauer i Danmark, som kan hjælpe med at optimere. I Bonzer, et 100% specialiseret SEO bureau, tilbyder vi skræddersyede SEO-løsninger ud fra vores kunders ønsker. Her sætter vi sammen målsætninger og pris på, hvad dette vil koste at opnå. Har du evnerne selv, er prisen på SEO din tid. Da SEO bygger på organisk trafik, kan det tage tid, før man ser resultater. Jo bedre man kender til de vigtigste tiltag, jo hurtigere kan man også komme igang.
Da SEO styrker din synlighed på søgemaskiner, kan du potentielt nå ud til rigtig mange nye kunder. Det skyldes, at søgemaskiner som Google bruges hver dag af mennesker verden over til at finde svar på behov. Derudover handler SEO ikke kun om søgemaskiner men om at skabe en bedre brugeroplevelse på sin hjemmeside. En bedre brugeroplevelse øger interaktion på din side, og det vægter Google højt.
CPO & Partner
Thomas er CPO samt Partner, hvorfor fokus til dagligt ligger i evig analyse af Googles algoritme og udvikling af SEO som produkt. Thomas har arbejdet med SEO i flere år med stor passion for at sprede know how på, hvordan man som virksomhed implementerer SEO bedst i sin forretning. Ved siden af Bonzer bidrager Thomas med viden til læserne hos bl.a. Search Engine Journal, DanDomain og Detailfolk. Herudover underviser han også i Digital Mediestrategi på Copenhagen Business School samt i SEO på DMJX i København. Har du ønsker eller spørgsmål vedr. SEO universet, kan du altid kontakte ham på [email protected].
Savner I mere organisk trafik og konverteringer?
Lad os kigge på jeres case, og se hvad der skal til for at I kan være mere synlige i jeres marked.
Lad os vise jer en SEO strategi som kan tage jer til det næste niveau
Et kort møde, hvor vi gennemgår jeres position i markedet og præsenterer mulighederne.