blog

/

Teknisk SEO

/

0 min read

Guide til teknisk SEO – sådan øger du din health score

SEO er et bredt område i marketing og kan beskrives som en treenighed, da det består af de 3 fundamentale søjler; nemlig teknisk SEO, content og linkbuilding.

For at have succes på nettet skal man optimere på alle tre områder for at få det bedste resultat.

Denne artikel omhandler teknisk SEO, som er det delområde af SEO, hvor det handler om at analysere og styrke de rent tekniske aspekter af en hjemmeside.

Normalt bliver teknisk SEO defineret som et sæt af retningslinjer eller råd, man som programmør skal følge, når man laver eller administrerer en hjemmeside.

Disse retningslinjer skal sikre, at man enten udvikler eller står med en hjemmeside, der kan konkurrere i søgeresultaterne. Det er netop her hvor de to verdener, teknologi og SEO mødes.

Kort fortalt bruges kodning og teknologi til at rangere godt på søgemaskinerne.

Men hvad er en “health score”?

Man kan ikke forbedre det man ikke kan måle, og på samme måde kan man ikke forbedre sin ranking på Google, hvis ikke man kan måle og analysere sin sides tekniske helbred.

En hjemmeside skal have et godt teknisk helbred, fordi et godt teknologisk helbred er lig med en hurtig og brugervenlig side. Dette er egenskaber i teknisk SEO, som søgemaskiner belønner ved at rykke de gode sider op i søgeresultaterne.

Derfor har SEO-værktøjer som Ahrefs udviklet en crawler, som imiterer Googles crawler, der kan indeksere og analysere din hjemmeside. Dette kan give dig et overblik over de elementer på hjemmesiden, der kan og skal forbedres, hvis du gerne vil slå dine konkurrenter i søgeresultaterne.

Crawleren indekserer en række af forskellige aspekter, men den vigtigste funktion den har er, at den kan læse og analysere kildekoden af en hjemmeside.

Ahrefs analyserer også fejl, som kan findes i Google Search Console. Her kan du læse mere om disse Core Web Vitals fejl.

Hvorfor er health scoren så vigtig i teknisk SEO?

Health scoren er vigtig, fordi den er en indikation på, om din hjemmeside er udviklet godt eller dårligt.

En god health score betyder egentlig med andre ord, at din side har opnået sit maksimale potentiale på det tekniske plan.

En dålig health score betyder, at der er muligheder for forbedring.

Som udgangspunkt skal man altid kigge på sin health score, før man går i gang med andet SEO arbejde. Det skyldes, at det desværre ikke er muligt at udbalancere en dårlig health score med f.eks. fremragende content eller linkbuilding.

Med en hjemmeside som har en dårlig health score, kan man ikke rangere godt i søgeresultaterne, lige meget hvor gode de andre elementer på hjemmesiden er.

Hvordan bliver health scoren beregnet?

Måden health scoren bliver beregnet på er faktisk meget simpel:

Health score = (1 - (URL’er med fejl / alle URL’er)) * 100

Hvis man kigger på formlen nøje ser man, at health scoren faktisk viser procentdelen af URL i hjemmesiden, der har fejl.

En hjemmeside med mange fejl kommer derfor at have en lav health score, og en hjemmeside med få fejl giver en høj health score.

Health score eksempel

En hjemmeside har 2.000 URL’er i alt, og 500 af dem har fejl. Health scoren vil så være:

(1 - (500 /2000)) * 100 = 75 health score

Alt i alt handler det altså om at formindske antallet URL’er med fejl.

Men hvad tæller som fejl i Ahrefs' øjne? Der er en lang række af fejl, som kan bidrage til at en health score falder.

Selvom listen over fejlene der trækker ned er lang, plejer de hyppigste fejl at være såkaldte HTTP 4XX fejl, billedfejl, manglende metadata, JavaScript fejl eller manglende HTML attributter.

HTTP 4XX refererer til fejl der opstår som følge af en mislykket anmodning af browseren på en ressource på serveren. Det kan f.eks. være et link til et billede, som blev fjernet eller lignende.

Billedfejl sker når et billede enten er for stort i forhold til filstørrelsen eller billedformatet. Det kan også være hvis billedet ikke kan loades fra serveren.

Metadata fejl opstår når crawleren støder på en side, hvor der enten mangler metadata, eller hvis metadataen er implementeret forkert. For et overblik over metadata og sikring af gode metabeskrivelser og sidetitler, har vi lavet en gratis metatags tjekliste, du kan bruge:

JavaScript fejl plejer at være ubrugte JavaScript filer eller JavaScript filer med fejl, som derfor ikke kan loades af browseren.

De HTML attributter der oftest mangler er canonical og hreflang attributterne, som oplyser crawlere om duplikater og sprogversioner af en side.

Sådan øger du din health score - de 5 vigtigste tips

1. Billeder er gode, men ikke når de er alt for store

Gode billeder er en vigtig del af en hjemmesides design og funktionalitet. Men billeder der har en for stor filstørrelse loader langsomt, og gør derfor hele hjemmesiden langsommere. En langsom hjemmeside forsinker brugerens interaktioner med siden og gør derfor brugeroplevelsen dårligere.

Gem altså alle billeder i et komprimeret format som JPG eller WebP før du uploader dem. Sørg også for at billedernes mål svarer til den plads, du har til rådighed på hjemmesiden.

Hvis f.eks. dine produktbilleder skal være 200 px x 200 px store, så gem dine billedfiler i samme format.

Mange CMS platforme tillader, at man installerer plugins som kan gøre arbejdet for dig. Bruger du WordPress, kan du bruge Shortpixel til at komprimere billeder automatisk.

Et andet fantastisk trick er at bruge en CDN til at hoste dine billeder. CDN’er er online hosting servicer, som gemmer dine billeder i skyen på en server, der er hurtigere end din egen.

Når en kunde besøger din hjemmeside bliver billederne loaded fra den hurtige CDN server i stedet for din egen. Derfor loader billederne meget hurtigere.

Fordelen ved CDN løsningen er også, at det er lokale servere fremfor en centraliseret server. Det betyder med andre ord, at billederne bliver gemt på servere rundt omkring verden, og hvis f.eks. en dansk bruger tilgår en amerikansk hjemmeside, kan billederne på denne hjemmeside loade meget hurtigere, hvis de loader fra en lokal dansk CDN server fremfor den amerikanske server, hvor resten af hjemmesiden bliver hosted.

2. Hold øje med kildekoden

En fejl som meget ofte forværrer health scoren er når crawleren opdager et element i kildekoden som ikke burde være der.

Det kan skyldes, at du tidligere har brugt en funktion, et billede eller lignende, som er blevet fjernet.

Nogle gange forbliver delelementer af fjernede elementer i kildekoden, som crawleren interpreterer som fejl.

Eksempler kunne være et link til et billede eller side, som blev fjernet, eller en ubrugt JavaScript fil som stadigvæk ligger på serveren.

Husk derfor at tjekke en gang imellem om kun de elementer er på siden, som skal være der, eller om der gemmer sig ubrugt kode et eller andet sted.

3. Husk at tilføje meta beskrivelser og sidetitler til alle sider

Metabeskrivelser og sidetitler (metadata) er små tekster, som man kan (og skal) implementere i kildekoden.

Kunderne kan ikke se disse tekster, men crawlere læser dem for at regne ud hvad en side handler om.

Har du ikke metadata på alle sider trækker det din health score ned.

Så sørg derfor altid for at have disse implementeret. Alle CMS løsninger har en metadatafunktion - man behøver altså ikke at installere noget for at komme i gang. Du kan holde styr på dine metatags med en tjekliste ala den herunder:

4. Husk altid canonicals og hreflangs

Canonical og hreflang er to HTML atributter, som kan tilføjes til kildekoden på en side. Men hvorfor er de så vigtige?

Canonical attributtet fortæller søgemaskinerne, at der findes flere sider på hjemmesiden med samme eller lignende indhold, og at kun en af duplikaterne skal indekseres. Søgemaskinerne kan dermed vide hvilket data, som skal indekseres.

Hreflang attributtet bruges kun når der er flere sprogversioner af samme side. Har du f.eks. en dansk og en svensk hjemmeside som har det samme indhold men to sprog, skal du bruge hreflang attributtet til at fortælle søgemaskinerne hvad sidens sprog er.

Begge attributter er meget vigtige. Det er de fordi søgemaskinerne enten indekserer mere indhold end nødvendig (canonical) eller ikke forstår hvilket sprog siden er på (hreflang) hvis ikke man bruger dem, og det trækker ned i health scoren.

En typisk fejl er også når canonicals og hreflangs fortæller noget andet end i sitemap.

5. En sund hjemmeside = en god health score

Det er nok ikke overraskende at nyere hjemmesider, hvis kildekode baserer på nyere teknologier, i mange tilfælde rangerer bedre i søgeresultaterne end ældre sider.

Nyere teknologier er hurtigere, behandler både server og bruger data hurtigere. Yderligere plejer de at implementere best practices - også i forhold til teknisk SEO.

God kodning fører derfor nærmest altid til en god health score, af den simple årsag at god kodning også er lig med færre fejl.

Det er derfor altid en god idé, at du investerer i god kodning, hvis du vil have at din hjemmeside er synlig på Google.

Få en erfaren udvikler til at udvikle din hjemmeside, eller benyt en SEO konsulent til vejledning, så din hjemmeside opnår sit maksimale potentiale.

Thomas Bogh

CPO & Partner

Thomas er CPO samt Partner, hvorfor fokus til dagligt ligger i evig analyse af Googles algoritme og udvikling af SEO som produkt. Thomas har arbejdet med SEO i flere år med stor passion for at sprede know how på, hvordan man som virksomhed implementerer SEO bedst i sin forretning. Ved siden af Bonzer bidrager Thomas med viden til læserne hos bl.a. Search Engine Journal, DanDomain og Detailfolk. Herudover har han også undervist i Digital Mediestrategi på Copenhagen Business School i København. Har du ønsker eller spørgsmål vedr. SEO universet, kan du altid kontakte ham på [email protected].

Savner I mere organisk trafik og konverteringer?

Lad os kigge på jeres case, og se hvad der skal til for at I kan være mere synlige i jeres marked.

Lad os vise jer en SEO strategi som kan tage jer til det næste niveau

Et kort møde, hvor vi gennemgår jeres position i markedet og præsenterer mulighederne.