Opdateret 7. oktober 2021 af Thomas Bogh

Hvad er SEO? 10 tips til søgemaskineoptimering

Hvad er SEO? 10 tips til søgemaskineoptimering

I følgende guide bliver du klogere på, hvad SEO er – og hvorfor det er vigtigt for dig og din virksomhed. Ligeledes har vi placeret 10 tips, som du kan bruge direkte i din forretning.

…Og så får du også vores absolut bedste råd til, hvordan du holder dig foran konkurrenterne i det lange løb.

Hvad er SEO?

SEO er en forkortelse for det engelske udtryk ”Search Engine Optimization”. Det oversættes til dansk som ”søgemaskineoptimering”.

Når du laver en søgning i Google (eller en anden søgemaskine), vil du støde på en række resultater, der bestemmes af hvilke ord, du har søgt efter. Her placerer Googles algoritme resultaterne ud fra, hvad der er mest relevant baseret på den enkelte søgning.

SEO er den metode, der kan hjælpe de mange søgeresultater frem i søgemaskinen med håb om at ligge blandt de øverste resultater. Ligger man blandt de øverste søgeresultater, får man nemlig også det meste af trafikken ud fra hver en søgning.

SEO er hermed et af de værktøjer inden for online marketing, som kan give det absolut bedste udbytte, flest kunder og som i længden er billigst at vedligeholde. Med andre ord er SEO en af de former for marketing, som kan give den højeste ROI.

Hvordan det? Jo, det hele handler om tid og vilje.

Vil I være vores næste succes-case? Så start med en gratis analyse og gennemgang her

Sådan fordeler trafikken sig

I følge Advanced Web Ranking får den første position i Googles organiske resultater gennemsnitligt 31,45% af trafikken på desktop og 29,26% på mobil. Herefter falder trafikken for hvert resultat, man går ned.

Nedenfor ses oversigten (seneste tal fra august 2021):Uden brug af SEO vil mange sider på nettet næsten aldrig se dagens lys i Googles søgemaskine. Grunden til, vi benytter os af Google, når vi snakker SEO, skyldes, at Google alene står bag mere end 92% af den samlede søgemaskinetrafik på nettet. Her går gennemsnitligt 70-80% af trafikken til de organiske søgeresultater.

Med organisk trafik menes alt den trafik, som ikke er betalt for. På den måde er SEO direkte organisk online marketing, hvor det som udgangspunkt ikke koster penge – hvis man bare ved, hvordan man bruger internettets mange muligheder bedst.

Så hvordan fungerer SEO? Dette er der ikke ét entydigt svar på.

Man kan gribe det an på mange forskellige måder. Det kan være svært at vide, hvad og hvordan man skal gøre. I sidste ende kan man bruge mange unødvendige kræfter på det, hvis man bevæger sig i blinde. Derfor vil vi i dette indlæg gøre dig klogere på de vigtigste søjler bag effektiv SEO.

Ikke alle kender til SEO

I en undersøgelse lavet af Fractl fra 2019, viste det sig, at 1 ud 3 virksomhedsejere ikke var bekendte med SEO i praksis.

Det vil sige, at 1 ud af 3 (baseret på undersøgelsen) går glip af en potentiel vækst, som kun bliver større i takt med, at flere og flere bevæger sig online, når de enten skal søge ny viden eller købe et produkt.Alligevel mener over 70% af de adspurgte, at SEO enten er “moderat” eller “meget” vigtigt.

Så lad os gøre hinanden klogere på de fundamentale søjler, som ligger bag Googles søgeresultater.

De tre søjler i SEO

Hvis du skal vises i de øverste søgeresultater på Google, er der i brede træk tre gyldne søjler, som får dig op at ringe – såfremt du er bedre end dine konkurrenter her.

Disse er Teknisk SEO, Content og Linkbuilding.

Nogle vælger også at opsætte det som en pyramide, hvor keyword research indgår. Her betragter vi dog keywordanalysen (søgeordsanalysen) som en del af content, da det indebærer den nødvendige analyse for overhovedet at kunne lave målrettet content til sin målgruppe.

Teknisk SEO (fundamentet)

Teknisk SEO er hele fundamentet for en hjemmeside og udgangspunktet for, at man overhovedet kan blive fundet på Google. Det går også under kategorien 'on-page SEO'.

Dette dækker over alt fra sidens opbygning og struktur til brugeroplevelsen (UX), hvor design, struktureret data og page speed på både desktop og mobil skal være i top.

Målet er i sidste ende at have en “Health Score” så tæt på 100%, så man giver brugerne den bedst mulige oplevelse. En god struktur gør det også lettere for Google at finde dit indhold.

Her bør indhold du ønsker skal rangere ikke være længere væk end 3-4 led fra forsiden.

Search Engine Land har lavet en pyramide for, hvordan det tekniske hieraki skal betragtes fra top til bund:

teknisk SEO pyramide

Hvis du ønsker at få en dybere indsigt i en hjemmesides taksonomi, har vi lavet en guide til hjemmesidens struktur.

Content (indholdet)

Content bygger på at videreformidle sine produkter på den bedst mulige måde gennem indhold på siden. Det går således også under 'on-page SEO'.

Content indebærer alt fra tekst til det visuelle indhold, som man kan levere i form af billeder, video m.m. Her lægger Google mere vægt på interaktivt content end tidligere.

Fordeling i typer af content i blogindlæg på internettet. Kilde: Orbit Media Studios.

Sørger du for at levere det content, der lever bedst op til search intent, så har du det, der skal til for at vinde de øverste resultater på Google. Noget af det vigtigste her er, at content lever op til Googles regler om E-A-T. Det står for Expertise, Authority og Trustworthiness (Ekspertise, Autoritet og Troværdighed).

Når vi arbejder med et keyword, handler det om at leve op til netop det, som brugerne søger efter (deres intention bag søgningen). Derfor arbejder man her med at forstå, hvordan Googles SERP (Search Engine Result Pages) ser ud for at forstå, hvad brugerne vil have.

Dette bruger man til at skabe unikt content for at møde search intent endnu bedre og vinde så meget plads som muligt i SERP for at øge CTR (Click Through Rate) og hermed den organiske trafik.

Content gør hermed, at du rent faktisk rangerer (ranker) på søgemaskinen.

Linkbuilding / Digital PR (autoritet på søgemaskinerne)

Linkbuilding bygger på ideen om at skabe autoritet til en side, hvilket man gør bedst med links. Linkbuilding hører hermed til kategorien 'off-page SEO'.

Her skal man betragte et link som et virtuelt like (eller anbefaling om man vil). Jo flere likes man kan få fra relevante autoriteter på nettet, desto hurtigere rangerer man (såfremt teknisk SEO og content lever op til brugernes krav).

Det er også derfor, vi kalder det "Linkbuilding / Digital PR", da det handler om at komme ud på sider, hvor der også er en direkte PR-værdi. Her er kvalitet vigtigere end kvantitet.

Der findes både god og dårlig linkbuilding. Google er nemlig ikke glade for, hvis du prøver at snyde dem med “falske” spam links, som med andre ord er betalte links i et Private Blog Network (PBN links).

Derfor har vi i Bonzer udarbejdet, hvad vi kalder “The Triangle of Link building”, som bygger på de vigtigste elementer bag et godt link; Relevans, Autoritet og Troværdighed.

the triangle of link building

Hvis du vil sikre, at du overholder reglerne ved linkbuilding, kan vi anbefale, at du læser guidelines til linkbuilding fra Forbrugerombudsmanden.

Hvor hurtigt ser jeg resultater?

Det oplagte spørgsmål er selvfølgelig; “hvor hurtigt kan jeg rangere på side 1?”.

I søgemaskinernes verden er det oplagte svar dog “det kommer an på…”.

For der er forskel på sidernes styrke. Forskellen mellem en ny side uden links ift. en etableret hjemmeside med links, vil også afgøre den gennemsnitlige tid, det tager for at rangere øverst.

I en analyse foretaget af Ahrefs, tager det i gennemsnit +2 år, før man kommer på side 1 af Google:

side 1 analyse på google

I undersøgelsen er der taget et udpluk af 2 millioner keywords.

Faktisk er det kun 22% af søgeresultaterne, som er content lavet inden for det seneste år.

Dette skyldes, at Google først skal indeksere content, og herefter ligger der arbejde, hvor især linkbuilding gør sig gældende. Arbejder man dog målrettet med SEO, kan resultaterne vise sig hurtigere.

Så med de rigtige tiltag, kan det sagtens lykkes - og så har man som virksomhed en vækst, der arbejder for en, det næste lange stykke tid.

Google algoritmens opdateringer

Da vi som mennesker hele tiden udvikler vores behov og krav til teknologi, er søgemaskinerne, herunder Google, selvfølgelig nødt til at følge med. Det betyder, at vi flere gange om året ser opdateringer fra Googles algoritme.

Målet for hver opdatering er at give de mange brugere på Google endnu bedre svar på deres søgninger – og fremvise søgeresultater på bedst mulig vis.

Tidligere bestod Googles søgeresultater primært kun af de klassiske organiske søgeresultater (også kaldet "web page listing" eller "blue link listing").

I dag består Googles SERP (Search Engine Result Pages) af væsentligt flere informationer og resultater:

google serp

Ønsker du at kende til flere af de forskellige søgeresultater, kan du læse vores indlæg om genveje til side 1 placeringer på Google.

En af de helt store opdateringer gennem tiden kom i slutningen af 2019, som gik under navnet BERT. En opdatering som har gjort Google endnu klogere på, hvordan de skal forstå søgningerne. Alt sammen påvirker det Googles SERP, og de resultater der vises.

Siden BERT er den helt store teknologiske opdatering til Google blevet annonceret. Denne hedder MUM (Multitask Unified Model), og den forventes at være 1.000 gange stærkere end BERT. MUM forstærker nemlig måden søgninger laves samt giver bedre mulighed for at udforske emner på tværs af lande.

Eksempelvis vil man med MUM kunne kombinere både billede og tekst i én søgning og herved opnå et endnu bedre resultat. Teknologien er endnu ikke aktiv for alle, men den forventes at blive rullet ud løbende.

Der findes i forlængelse mange opdateringer gennem tiden, som har defineret det Google, som du kender i dag. Få tidslinjen over alle opdateringerne her

Du kan også her læse vores analyse af de seneste opdateringer fra Google. Her får du også en større indsigt i MUM, og hvad denne teknologi kan.

Vores bedste råd

Godt, inden vi giver dig de 10 tips, er det vigtigt først at give dig det rigtige mindset. Et mindset som samtidig er vores bedste SEO-råd.

Se, her vil det være oplagt at sige, at man skal se SEO som en leg og ikke et arbejde. Men den vil vi nu alligevel ikke stå på mål for. For det er ikke altid sandt.

Dog får du her det vigtigste mindset, der giver dig det bedste udgangspunkt, når du skal i gang med SEO.

Det vigtigste i SEO er SEARCH INTENT.

Brugernes search intent – altså den intention, der ligger bag hver en søgning – er top 1-reglen at følge. Hvis ikke du lever op til nøjagtigt det, som brugerne søger efter, vil alt andet være ligegyldigt – for så rangerer man ikke, kort sagt.

Tager du udgangspunkt i search intent, er du også altid på forkant med algoritmens opdateringer. Dette gælder alle brancher.

De andre råd, som du vil blive klogere på nu, kan variere alt efter industri og tid. Men search intent vil for altid være vigtigt at følge. Dette er din universelle huskeregel. Husk det.

Mangler I overblik over jeres SEO-situation og potentiale? Så start med en gratis analyse og gennemgang her

10 tips til dig som vil i gang

Nedenfor får du som lovet de 10 tips, som i endnu højere grad uddyber områderne, vi indtil nu har været omkring.

Disse 10 tips skal ses som konkrete råd til dig, som gerne vil kende vejen til et større kundeunivers via SEO.

Hvert et tip åbner op for yderligere kategorier, som herefter vil udfolde sig, når man går i dybden med disse. Derfor er der også udarbejdet uddybende indlæg til de forskellige punkter, som du finder ved hvert tip.

Som tillæg har vi længere nede i guiden lavet en tjekliste, som du kan bruge som oversigt over hele din SEO indsats. Listen opstiller de områder, som du minimum skal have styr på for at øge tilstedeværelsen på søgemaskinen 🚀

1. SEO er for mennesker

Selvom ordet ”SEO” er en forkortelse for ”Search Engine Optimization”, er SEO mere målrettet mennesker, end det er målrettet søgemaskiner. For det er mennesker, som søger på Google – ikke robotter. Derfor er det også vigtigt, at man tænker i menneskelige baner, når man arbejder med SEO. Dette betegner man også som semantisk SEO.

Så hvad vil det sige at tænke i menneskelige baner?

For at komme højt op i Googles søgeresultater, er det helt afgørende, at dine brugere eller kunder får besvaret de spørgsmål, som de søger efter, når de træder ind på din side. Det er en af de helt essentielle forudsætninger for god SEO.

Så find ud af, hvilke spørgsmål din side kan besvare, og sørg så for at lave content, som gør netop det.

Der skal være fokus på, hvad der giver brugerne mest værdi, og ikke bare fokus på at have flest mulige keywords i content. Din side skal være relevant og tilføje mere værdi til brugeren ud fra de søgeord, der søges efter. Det gør din side mere værdiskabende end de andre, hvilket vil give din side mere trafik, og i sidste ende vil du stå stærkere end dine konkurrenter.

2. Gør din hjemmeside til en brugeroplevelse

Endnu en af de helt fundamentale forudsætninger for, at dit SEO-arbejde leverer gode resultater er, at din hjemmeside har en nem struktur og godt design.

Herudover skal din side have moderne tekniske egenskaber og må ikke lide af for mange tekniske fejl. Det er også en selvfølge, at din hjemmeside har en stor mobilvenlighed, da Google kører efter Mobile First.

Selvom disse punkter kan lyde simple, er det stadig netop disse punkter, hjemmesider typisk fejler på og ikke kan leve op til.

Flere punkter kan udfordre brugeroplevelsen

Nogle af de vigtigste punkter, som din hjemmeside skal undgå er:

 • Dårlig struktur og navigation
 • Lav hastighed (dårlig page speed)
 • Duplicate sider uden canonical
 • 404 sider (broken pages)
 • Hreflang problemer
 • Unødige redirects
 • Manglende meta beskrivelser eller sidetitler
 • Unødvendig brug af crawl budget

Listen er selvfølgelig længere endnu og gælder for både mobil og desktop. Her er Google Search Console en stor hjælp, da det løbende rapporterer om errors, så du kan holde din side brugervenlig.

Her har Google i 2020 implementeret Core Web Vitals rapport, som bygger på de vigtigste områder en hjemmeside skal leve op til inden for "page experience".

core web vitals rapport
De tre punkter i Googles Core Web Vitals

Punkterne er helt essentielle at følge ift. Googles guidelines. Jo bedre teknisk fundament, jo nemmere er det for søgemaskiner at finde din side. Dette er selvfølgelig en kæmpe fordel for SEO-arbejdet.

Hvis ikke din hjemmeside kan leve op til disse punkter, er det noget af det første, du skal få styr på, da det påvirker helbredet på din side. Dette går også under navnet Health Score blandt flere SEO værktøjer. Health Score har typisk en værdi mellem 1-100, hvor 100 er det bedste resultat. Har man en Health Score på 100, er der i teorien ingen tekniske problemer på siden.

seo health score

Hvis ikke din hjemmeside har et solidt fundament, er dette noget af det første, som skal optimeres. Det kræver derfor, at du stiller de nødvendige krav.

Med de nødvendige krav menes der, at du skal kunne forvente, at din(e) udvikler(er) leverer en hjemmeside til dig, som følger de ovenstående punkter, og som generelt følger Googles retningslinjer. Hjemmesiden er virksomhedens ansigt udadtil online, og derfor er det altafgørende, at den fungerer, som den skal.

Ønsker du en uddybende guide, giver vi dig her 5 råd til brugeroplevelse.

Har du brug for et samlet overblik på teknisk optimering, kan du også læse vores guide til teknisk SEO. Her gennemgår vi de vigtigste elementer bag en god teknisk score (health score).

3. Lav et sitemap

Gør dig selv den tjeneste at lave et sitemap til dine sider. Et sitemap videregiver søgemaskinerne information om din hjemmeside, som gør det nemmere for søgemaskinerne at finde frem til dit indhold – dit content.

Helt kort beskrevet er et sitemap en liste over de af dine sider, som er indekseret. Har du brug for hjælp til at lave et sitemap, kan du få hjælp hos Google via deres Hjælp til Search Console.

XML Sitemap eksempel
XML Sitemap

I Google Search Console kan du så uploade sitemappet. Det ser således ud:

sitemap i Google Search Console

Jo lettere det er for søgemaskinen at finde din side, jo større sandsynlighed er der også for, at din side kan komme hurtigere og højere op i søgeresultaterne.

Skal du selv i gang, kan du følge vores guide til at lave et sitemap.

Ekstra note: I Search Console kan du også finde Googles rapport om crawlstatistik. Denne går også under navnet "Crawl Stats Report". Her finder du en oversigt over, hvor mange anmodninger, som er blevet foretaget og generel tilgængelighed på din hjemmeside.

4. Vælg de rigtige keywords med en søgeordsanalyse

Keywords fylder en enorm del af SEO. Keywords er betegnelsen for søgeordene, som folk søger efter i søgemaskinerne, og det er netop keywords, som er det, din side skal rangere højt på i søgemaskinerne.

Så hvis du f.eks. er en frisør i København, og du gerne vil blive fundet nemt i søgemaskinerne, bør du vælge nogle keywords (søgeord), der henvender sig til folk, der går til frisør og bor i Københavnsområdet. Her kunne det være oplagt at vælge et keyword som ”frisør københavn”.

Nedenstående viser eksempelvis, at søgningen "frisør københavn" har en:
- Månedlig søgevolumen på 3.000
- Keyword difficulty på 14 ud af 100
- CPC (cost-per-click) på 1,20$

Som du kan se, er der ligeledes 3.800 "clicks" eller kliks på søgeresultaterne. Dette indikerer, at der klikkes på flere søgeresultater.

Alle tal er faktorer, som spiller ind i en samlet søgeordsanalyse.

frisør københavn seo tal

Det keyword du vælger, skal du sørge for bliver afspejlet i det content, som du har på din side – og sørge for du lever op til search intent.

Brug tid og kræfter på at optimere på netop dét keyword, samt relevante tilknyttede søgninger (longtails), så du lever op til alt, der står i tråd med søgningen.

Det kan være svært at finde de helt rigtige ord, men med en gennemarbejdet søgeordsanalyse, kan du finde frem til nogle rigtig attraktive søgninger. Søgninger som med målrettet SEO kan få dig op og rangere højt i søgemaskinerne. Det kræver dog, at du kender din målgruppe og deres behov.

Du kan derfor følge vores trin for trin guide til søgeordsanalyse. Herefter vil du være klar til at udarbejde indholdet på din side.

5. Skab relevant og godt content

Mange der gerne vil optimere sin side, kan godt have den ide, at de bare skal skrive så meget tekst som muligt. Men for god SEO gælder det om at skabe kvalitet fremfor kvantitet. Det handler om at leve op til Googles E-A-T guidelines, og det brugerne ønsker at finde.

Tidligere handlede det nemlig ofte om at skrive et keyword så mange gange som muligt i content (keyword stuffing). I dag handler det mere om at levere indholdet naturligt – selvfølgelig stadig med brug af keywords, så Google ved, hvad siden drejer sig om.

Sørg her for, at indholdet på din side stemmer overens med intentionen bag de keywords, som søges efter. Sørg for det stemmer overens med din målgruppe.

Det vigtigste for dit content på siden er, at det besvarer de spørgsmål, der ligger bag de uvalgte søgninger – og du her udviser ekspertise. Noget som både kan udforme sig i tekst, visuelt indhold og, ja, generelt indhold, som interagerer med din målgruppe.

Content er alt indholdet på din side

Når du skal optimere indholdet, som du har på din side, er det væsentligt, du kigger på det hele. Det er alt lige fra selve brødteksten til overskrifter. Det betyder, at du vægter overskrifterne ud fra H1, H2, H3 tags osv. Det er også det, man kalder headings. Her bør du generelt gøre brug af de vigtige keywords i H1 (overskrift) og H2'ere (underoverskrifter).

Du kan i kildekoden tjekke, om du på din egen side, har sat dem rigtigt op.

Eksempel på kildekoden ud fra en H2 overskrift.

Yderligere skal du også kigge ind i brugen af billeder og sørge for, at de alle sammen har relevant ALT-tekst. Det viser søgemaskinerne, hvad dine billeder handler om.

Vi mennesker vægter også fortsat information leveret gennem film højere. Derfor bør du også se på, hvordan du kan levere dine budskaber gennem video materiale som en del af dit content på de forskellige landingspages.

Samlet set vil det være smart, at du gør dit indhold så spiseligt og fængende som muligt med henblik på brugerne, så de nemt kan forstå dit budskab.

Dit indhold skal være relevant for brugeren, og det skal være gennemført. Her er søgeordsanalysen netop essentiel at få lavet, for at finde ud af hvilke ord, der søges mest på inden for dit område.

Hermed kan Google koble dit indhold på din side til de enkelte søgninger. Med godt og relevant indhold på dine sider, vil Google kunne se den værdi, som dit indhold giver, og du vil hermed have bedre mulighed for at få en højere placering i søgeresultaterne.

En bedre placering som hermed vil kunne give dig en større trafik.

Hent inspiration fra konkurrenterne

En god måde at hente inspiration til din sides indhold er at tjekke de sider ud, som i forvejen ligger højst på Google på de keywords, du gerne selv vil rangere på – altså dine konkurrenters.

content marketing serp

Find ud af, hvad de gør godt; tag det til dig og lær, hvordan din side kan blive endnu bedre end deres.

Når du selv skal i gang med at udforme dit content, får du her en dybdegående guide til content marketing.

6. Læg op til handling - Det er dét, der tæller

Efter din hjemmeside er blevet gjort teknisk klar, og der er blevet lavet relevant og skarpt content, skal der ses på, hvordan du får motiveret dine kunder til handling. Der skal skabes Call-To-Actions, der leder folk hen til en ønsket handling.

Eksempel på call-to-action i seo

Din hjemmeside har et formål, og det skal du sørge for at engagere brugerne til at følge. Om brugerne skal foretage et køb eller tilmelde sig en ydelse, skal de fra start til slut blive ført igennem brugerrejsen, så de finder det helt naturligt at foretage den ønskede handling.

Når man skal holde overblik over, hvordan brugerne opfører sig på dine sider, og hvordan de handler, er Google Analytics et helt oplagt redskab at benytte sig af. Med dette værktøj kan du gå ind at se på flere parametre i brugernes ageren på din(e) side(r).

Forskellige parametre du bør se på

Et af parametrene du bør se på er Bounce Rate. Bounce Rate fortæller hvor mange procent, af dem der besøger din side, som forlader den igen - uden interaktion. Altså du kan se, hvor mange af brugerne der kun går ind på én side, for så at gå ud igen med det samme.

Du vil gerne have engageret brugerne til at blive på din side, så de ikke kun tjekker én side ud, men tjekker flere af dine sider ud eller gør noget aktivt derinde. Jo flere af dine undersider brugerne går ind på, jo mere engagerede virker de nemlig.

Derfor er det også vigtigt at kende til Time on Page – altså den tid folk bruger på den enkelte side. Jo længere tid de er på din side, jo mere engageret er de i indholdet.

Herudover er konverteringer på din side selvfølgelig også helt oplagt at kende, da det i sidste ende er målet – Hvor mange af brugerne tilmelder sig dit nyhedsbrev, får de forskellige formularer udfyldt eller får rent faktisk købt noget på din side? Jo flere konverteringer, jo mere succesfuld er SEO i sidste ende.

Dette understreger blot vigtigheden af en god brugeroplevelse, som content er med til at levere. Derfor hænger content og teknisk SEO meget sammen.

Ønsker du uddybende indsigt i, hvordan du kan forbedre antallet af konverteringer, kan du her tilgå vores guide til bedre konverteringsrate.

7. Sidetitler og meta beskrivelser skal fange opmærksomhed

Inden brugerne overhovedet har klikket sig ind på din side, skal de vurdere hvilken side på Googles søgeresultater, der ser bedst ud. Derfor er det essentielt, at dine sidetitler og meta beskrivelser er skarpe, så de vælger dig.

Sidetitler og meta beskrivelser er det absolutte førstehåndsindtryk, som brugerne får af din hjemmeside. Herudover spiller de samtidig en enorm rolle ift. CTR (Click Through Rate) – Altså hvor mange der vælger at klikke på dine resultater fremfor andres. Google er glad for en høj CTR på deres SERP. Samlet set vil en god CTR altså få dig og din side til at stige i søgeresultaterne.

Når der i søgemaskinen bliver søgt på et keyword/søgeord, vil der komme en række resultater op. Den tekst der står tilknyttet den enkelte side i Googles søgeresultater er sidetitlen og meta beskrivelsen.

Sidetitel

sidetitel eksempel

En god sidetitel er vigtig at have styr på (trods det ikke påvirker rangeringen direkte), hvis du ønsker folk vælger dit resultat. Her kan du helt selv gå ind og skrive lige det, som du vil.

Som det første så sørg for, at din sidetitel indeholder det keyword, som er den pågældende sides vigtigste keyword. Det gør, at brugerne nemt kan identificere deres søgning med dit resultat.

Det betyder, at inden du skriver titelbeskrivelser til din side, bør du have styr på, hvilket keyword siden skal rangere på.

Sørg også for at lave en sidetitel til din side, som har en god længde, som hverken er for kort eller for lang. Med det menes der, at Google maksimalt kan vise 512 pixel af sidetitlen. For hvis du gør din sidetitel for lang, vil noget af din tekst blive beskåret i Googles søgeresultater.

Meta beskrivelse

meta beskrivelse eksempel

Meta beskrivelserne har heller ikke nogen direkte påvirkning på, hvor højt du vil ligge i søgemaskinernes resultater. Men hermed er det ikke sagt, at det ikke er vigtigt. Meta beskrivelsen vil blive vist under din sidetitel, og derfor vil brugerne/kunderne også læse meta beskrivelsen, når de skal overveje, om de vil besøge din side, ligesom med sidetitlen.

Det er vigtigt, at du får skrevet en god meta tekst, for ellers vil Google selv gå ind og tage tekst fra den respektive side og lægge op, hvilket kan virke irrelevant ift. sidetitlen og hermed gøre din side mindre attraktiv at klikke sig ind på for brugerne.

Den bedste meta beskrivelse indeholder omkring 150 tegn (maks. 160), plus minus. Her er det, som ved sidetitlen, også en god ide at lade det væsentligste keyword indgå. Det er, fordi det vil blive markeret med fed skrift i din meta beskrivelse, og på den måde springe i brugernes øjne.

Så alt i alt er det vigtigt, at der blevet skrevet en god sidetitel og meta beskrivelse til de enkelte sider, som passer overens med keywords og sidernes indhold. Sørg for at sælge siden, så det lægger op til, at folk bare må ind på din side. For jo bedre CTR, jo mere trafik får du herigennem.

Læs her vores uddybende guide, som hjælper dig på vej til den bedste sidetitel og meta beskrivelse.

Linkbuilding er en af de mest fundamentale og populære måder for at rangere højere i søgemaskinerne, da det giver autoritet. Men der findes mange måder, hvorpå man kan opbygge links. Her er der både gode og dårlige måder at gøre det på.

intern linkbuilding eksempel
Intern linkbuilding eksempel

Linkbuilding er, som tidligere beskrevet, når en side linker til en anden side på nettet. For dig og dit SEO arbejde skal det forstås, som når der fra eksterne sider bliver linket tilbage til din egen side. Det kaldes også ”backlinks”. Dette er en måde at anbefale din side fremfor andre.

Analyse-værktøjet Ahrefs har lavet en oversigt over korrelationen mellem antallet af links, som peger på et domæne med udviklingen i organisk trafik. Sammenhængen viser den tydelige indflydelse, som links har på trafikken.

udviklingen i organisk trafik og links

Men når man arbejder med linkbuilding, er der både kvalitetsmåden at gøre det på og den modsatte. Derfor er det vigtigt at kende til god og dårlig linkbuilding, hvis du vil have det bedste ud af din investering.

Hvad er god linkbuilding?

God linkbuilding er, når du gennem relevant og nyttigt content (kunne være en artikel eller undersøgelse), promoverer det over for relevante medier, som herefter vælger at dele det med sit netværk via et link, der går tilbage til dig - i en relevant kontekst.

Her kan selve linket stå midt i artiklen, så det står som en del af selve teksten. Det er også det man kalder ankertekst eller anchor text.

Den bedste linkbuilding er her, når du kan få links ind fra sider med mest mulig trafik og høj autoritet, og som er har en relevant værdi for det, der står på din egen side (følger The Triangle of Link building).

Nogen snakker om, at linkbuilding er ved at uddø som et redskab til at rangere, men det er det langt fra. Det handler blot om måden, du arbejder med det på.

Hvad er dårlig linkbuilding?

Bliver din linkbuilding for reklameorienteret, kan Google i længden gå ind at fratage dine placeringer, da de vil se det som spam. Så sørg for at følge Googles retningslinjer.

Hvis der yderligere er for mange links på en side, vil vigtigheden af hvert enkelt link miste værdi. Så sørg også for at gå efter links fra sider, som heller ikke bare kaster rundt med links, som man typisk ser PBN-links gøre.

PBN står for Private Blog Network, og er domæner som er bygget for at linke til hinanden. Her er der sjældent særlig meget relevans bag indholdet, og man kan typisk købe disse links. Dette er mod Googles retningslinjer.

Så husk, tanken med linkbuilding er ikke bare at få uendelige links - men links fra domæner af kvalitet. Det er kvaliteten i dem, som gør din side stærkere og giver hermed højere placeringer.

Udgående links

Det er godt at få backlinks, men ligeledes kan der også være en værdi i, at du selv linker til eksterne sider fra din egen hjemmeside.

Det skyldes, at du vil associere dig med andre stærke kilder, som hjælper folk videre i søgefasen. Det kan søgemaskinerne lide.

Interne links

Til sidst er intern linkbuilding mellem dine sider også essentielt, så du sørger for dine sider er knyttet sammen. Det betyder, at dine undersider skal linke til hinanden, så de bliver koblet sammen og får tilført værdi. Det er også den model, som man betegner som pillars og clusters. En model som er opbygningen bag en brugervenlig side.

Overordnet set, så få linket til din side fra stærke og relevante sider, og gør det så naturligt som muligt – Så får du det meste ud af din linkbuilding.

Skal du selv i gang med at opbygge en stærk linkprofil, anbefaler vi du læser vores guide til linkbuilding.

9. Gør brug af de sociale medier

Det attraktive ved SEO er, at der ikke er nogen begrænsninger for, hvordan du kan optimere. Det handler om at være kreativ!

SEO handler om optimering på internettet, og derfor er det også helt oplagt, at man bruger de værktøjer, som på internettet bliver brugt meget, og hvor man kan være kreativ i sin online marketing. Derfor er de sociale medier en klar indgangsvinkel.

Ved at få SEO og de sociale mediers platforme til at spille sammen, har du et endnu større potentiale for at ramme ud og engagere en større målgruppe, som kan være med til at give dig mere trafik på din side. Går tingene viralt, øger du nemlig chancerne for at få links fra flere hjemmesider.

Sørg derfor altid for, at det er muligt at dele dit content med SoMe kanalerne.

knapper til sociale medier

Samlet set vil det altså kunne øge dine konverteringer kraftigt, såfremt du bruger de sociale medier ordentligt.

Kend dit medie, når du skal skabe sammenspil mellem SEO og SoMe

Når man benytter sig af de sociale medier, giver det ikke særlig meget styrke ift. SEO bare at oprette en profil på Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest m.fl.

Det handler om, at man skal gå ind og bruge det enkelte medie bedst muligt og udnytte de muligheder, som man får med. Find ud af, hvordan folk bruger mediet og herved gå ind og engagere brugerne med dit indhold.

Det kunne være at lave nogle sjove og interessante opslag i Facebook eller nogle konkurrencer, som brugerne kan deltage i. Eller det kunne være at lave en Pinterest-profil, hvor du deler din arbejdsdag i billeder med omverdenen.

Mulighederne er mange, det handler bare om at være kreativ og nå så langt ud til din målgruppe som muligt. Find de medier der når bedst ud, lær dem at kende og få din målgruppe engageret, i det du laver. På den måde får du SEO og de sociale medier til at skabe en stærk synergi. En synergi der giver indsigt i din målgruppe, så du forstår hvad der er vigtigt for dem her og nu.

Ønsker du mere hjælp til brug af SoMe, uddyber vi her, hvordan du bruger SoMe i din virksomhed. Målet er at styrke samspil mellem SEO og sociale medier.

10. Følg SEO etikken, og du vil blive belønnet

At følge SEO-etikken vil i bund og grund sige, at du følger Googles retningslinjer i søgemaskineoptimeringen. Flere af punkterne er allerede blevet nævnt i løbet af dette indlæg. Men hvad angår Googles retningslinjer, kan man aldrig gentage for meget, da man kan blive straffet, hvis ikke man overholder dem. Altså man kan ryge længere ned i søgeresultaterne.

Som udgangspunkt skal du lave hjemmesider, der er målrettet mennesker og ikke søgemaskiner – sjovt nok. Men mange kan i sit SEO arbejde blive så tekniske, at de helt glemmer, at deres brugere er mennesker, kunder, og ikke søgemaskiner.

Lad vær med at gøre brug af små kneb, som snyder Google til, at din side vil rangere højere. Det man med andre ord kalder "black hat SEO". Det vil på sigt gøre mere skade end gavn.

Her vil det være bedst at undgå oprettelse af profiler på sider, der kun har til formål at lave links til hinanden. Her er der ingen reel relevans for din egen side, og Google vil ikke se det som noget positivt.

Ligeledes er købte links noget, som man skal holde sig fra.

Det er helt okay at oprette flere sider, men lad endelig vær' med at have det samme content stående flere steder. Har du duplikeret indhold stående på for mange sider, kan det blive forvirrende for søgemaskiner, og ja så siger det jo næsten sig selv = dårlig SEO.

Til sidst så husk at gøre alt det, du laver på dine sider, så naturligt som overhovedet muligt. Selvfølgelig skal du lave alt den SEO, du kan lave, men få det ikke til at ligne SEO.

Hele oplevelsen af din hjemmeside skal være så naturlig som mulig for kunderne, så brugeroplevelsen bliver en succes. Det vil gøre, at kunderne vender tilbage, og du øger dine konverteringer.

Et godt sidste råd

Internettet er stort set uendeligt, og for os mennesker bliver det for hver dag der går mere og mere der, hvor vores virkelighed udspiller sig. Derfor er mulighederne med SEO også uden begrænsninger, og det hele handler bare om selv at udforske.

Med disse 10 råd er du nu klædt på til at arbejde med SEO. Men tag et skridt ad gangen – der er mange ting at gå i dybden med ved hvert et punkt.

Det kan godt blive uoverskueligt at kaste sig selv ud i det hele på én gang, hvis man endnu ikke har den store erfaring. Men brug det, for der er enorme mængder muligheder for dig og din virksomhed.

Så er SEO svært? Det behøves det ikke at være. Det handler om at bruge internettets redskaber bedst muligt, og med disse tips er du godt på vej.

Vær ikke bange for, hvis ikke du ser resultater lige med det samme. For SEO er organisk, og derfor tager det tid, før det begynder at rykke. Til gengæld er det også det, som viser sig bedst på den lange bane. Det er ikke en investering i at ligge i toppen her og nu, men en investering i at ligge i toppen i al tid fremover...

The best marketing doesn’t feel like marketing.

- Tom Fishburne

Hold styr på dine SEO arbejdsopgaver fremadrettet

Som du kan se, er der mange tiltag, og det er hele tiden under udvikling. Derfor anbefales det, at du laver en arbejdsplan, som du følger. Denne bør indeholde:

 • Analyse/audits ud fra de tre søjler; teknisk SEO, content og linkbuilding – i forlængelse af de keywords, du ønsker at arbejde med
 • Lav en performance plan for eksekvering. Vi giver dig her råd til at udarbejde en strategi.
 • Effektmåling på placeringer, trafik og konverteringer (og rapportering hvis du arbejder med kunder)
 • Løbende overvågning i dit analyse-værktøj som Google Analytics og Search Console.

For at give dig den bedste værktøjskasse har vi i forlængelse lavet en SEO tjekliste med flere punkter, som står i forlængelse af de 10 tips.

Hvert et punkt står under kategorien, Teknisk SEO, Content eller Linkbuilding.

Sådan holder du din digitale vækst sikker i en usikker tid

Verdenssituationen har tvunget os som mennesker til at lære omstilling endnu bedre at kende end tidligere. Netop omstilling skal man altid være forberedt på, da det er det landskab, som søgemaskinerne opererer under.

Derfor vil søgemaskiner som Google også løbende opdatere og forbedre sig overfor brugerne. Hold derfor løbende øje med opdateringer fra Google og hold dig opdateret på de vigtigste ranking faktorer.

Sørg for at følgende altid spiller:

 • Virksomhedslistings på Google My Business (Så folk kan finde din adresse).
 • Kend din målgruppe nu og her (Så du henvender dig til de rigtige og på den rigtige måde).
 • Kend dine konkurrenter (Hold dine venner tætte men fjender tættere - nogle vil altid være foran dig).
 • Kend dig selv (hvad har du som ingen andre har).
 • Følg med i udviklingen (Vær på forkant med udviklingen. Det er i hvert fald noget, vi altid lever efter i Bonzer, hvilket er et must for at sørge for, at ens bestræbelser og resultater aldrig forældes).

Her kan du i forlængelse læse vores artikel om vigtige fokusområder for SEO i 2021.

Har du flere spørgsmål, kommentarer eller ønske om analyse, så tag fat i mig direkte på [email protected] eller ansøg om en analyse hos os her.

Test din SEO viden

Efter en længere gennemgang af, hvad SEO er, samt tilhørende tips, kan du nu teste din viden. Vi har lavet en test med en række spørgsmål baseret på ovenstående tips, så du kan se, om du fik det hele med.

SEO FAQ

Nedenfor finder du svar på nogle af de mest hyppige SEO spørgsmål.

Hvad betyder SEO?

SEO betyder "Search Engine Optimization", som er en engelsk betegnelse for søgemaskineoptimering. SEO kan derfor målrettes flere søgemaskiner, der bygger på organiske placeringer.

Hvad koster SEO?

Prisen på SEO afhænger af, hvor meget du vil investere i det. Der findes flere forskellige bureauer i Danmark, som kan hjælpe med at optimere. I Bonzer tilbyder vi en skræddersyet løsning ud fra vores kunders ønsker. Her sætter vi sammen målsætninger og pris på, hvad dette vil koste at opnå.

Har du evnerne selv, er prisen på SEO din tid. Da SEO bygger på organisk trafik, kan det tage tid, før man ser resultater. Jo bedre man kender til de vigtigste tiltag, jo hurtigere kan man også komme igang.

Hvorfor SEO?

Da SEO styrker din synlighed på søgemaskiner, kan du potentielt nå ud til rigtig mange nye kunder. Det skyldes, at søgemaskiner som Google bruges hver dag af mennesker verden over til at finde svar på behov.

Derudover handler SEO ikke kun om søgemaskiner men om at skabe en bedre brugeroplevelse på sin hjemmeside. En bedre brugeroplevelse øger interaktion på din side, og det vægter Google højt.