blog

/

Andet marketing

/

0 min read

Conversion Rate Optimization (CRO): Sådan forbedrer du din konverteringsrate med 3 skridt

Får du mange besøgende på din hjemmeside – men der er få, der køber dine varer eller ydelser?

Så kan det være tid til at tage et kig på Conversion Rate Optimization (CRO).

Din conversion rate, eller på dansk, konverteringsrate, er en måling på antallet af besøg på din side, der resulterer i et salg eller anden form for konvertering. Det er et af de vigtigste nøgleord for din virksomhed – også når det kommer til SEO.

CRO er en af de vigtigste discipliner inden for digital marketing. Det skyldes, at man kan øge sin omsætning uden at skulle investere i annoncer eller større kampagner.

I denne artikel får du en introduktion til:

Hvad er Conversion Rate Optimization (CRO)?

Conversion Rate Optimization (CRO), eller på dansk, konverteringsoptimering, er en marketing disciplin, hvor I gennem analyse og optimering forsøger at øge procentdelen af besøg, der fører til et salg.

Det kræver ofte en større analyse af forskellige elementer og en kortlægning af kundens rejse og interaktioner på hjemmesiden. Herefter implementerer I de databaserede løsninger, og måler effekten.

Hvis der er en statistisk signifikant stigning i salg efter implementeringen, beholder I løsning – og laver ofte videre forbedringer, der får konverteringsraten til at stige yderligere.

Fordi CRO ofte handler om at skabe intuitive kunderejser og fjerne forhindringer, der hæmmer salg, har det ofte meget til fælles med UX. Men hvor UX handler om en bedre oplevelse for den besøgende, er målsætningen for CRO i stedet at hæve en sides conversion rate.

Fordelen ved Conversion Rate Optimization er mange:

  1. Omsætning øges – uden behov for at få flere besøgende på siden

  2. Den øgede omsætning resulterer ikke i flere udgifter

  3. I får råd til at investere i andre typer af digital marketing – og kan garantere at mere trafik resulterer i flere salg

Hvad er en god konverteringsrate?

Den gennemsnitlige konverteringsrate er mellem 2-5%.

Det betyder, at din konverteringsrate bør ligge på et minimum af cirka 2,5%. Altså skal cirka 2-3 ud af dine 100 besøgende gå ind og købe dit produkt eller ydelse.

Konverteringsraten påvirkes dog markant af din kanal, medie og hvor i din marketing funnel, den besøgende er i.

Ikke alle undersider har – eller bør have – den samme høje rate. Brugere på dine produkt- og kategorisider, vil helt naturligt være mere “varme” og klar på et køb, sammenlignet med dem, der er klikket ind på en informativ guide eller jeres medarbejderside.

Det er derfor også vigtigt at forstå, at ikke alle sider har samme målsætninger eller formål. Det er ok, at en side har en lav konverteringsrate på leads til jeres e-mail marketing, hvis målet egentlig er at skaffe mere organisk trafik til siden.

Hvilken effekt har konverteringsraten på SEO?

Selvom CRO ofte ses som en adskilt disciplin fra SEO, har de to stadig stor indflydelse på hinanden.

I SEO arbejder vi med organisk trafik, besøgende fra Googles almindelige søgeresultater. Det betyder, at sider og content ofte er designet til at nå ud til besøgende, der er vidt forskellige steder i deres kunderejse.

Nogle er klar på at købe, mens andre måske leder efter en løsning til et problem, som de ikke er klar over bedst kan løses med et produkt eller en ydelse. Det gør vi ved at målrette content mod bestemte keywords - og visse keywords er mere målrettet køb og salg end andre.

At arbejde med CRO og SEO samtidig kan derfor også have en renters rente-effekt. I kraft af at siden konverterer bedre, får ny trafik også større værdi.

Jo højere omsætning, desto flere midler til at investere i at få mere trafik. Herfra kører hjulet.

Konverteringer har desuden også andre afledte og positive effekter på SEO.

Det er med til at få de besøgende til at interagere mere, bruge mere tid på siden og sænker din bounce rate. Det er alle faktorer, som Googles algoritme bruger til at evaluere din værdi for brugerne – og din placering i søgeresultaterne.

3 praktiske tips til en højere konverteringsrate

1. Value Proposition – fremhæv udbyttet for den besøgende

Ved en value proposition, udbytteerklæring, tydeliggør du udbyttet ved at købe jeres produkter, ydelse eller service.

Det har ofte det formål enten, at:

  • Få jer til at stå ud blandt konkurrence

  • Vise jeres velvilje overfor kunder

  • Skabe tryghed, så de foretager et salg

Klare value propositions tydeliggører, hvad en kunden kan forvente af jer, produktet eller ydelsen. Det taler også mere til deres situation, da I viser, at I forstår deres situation og behov.

De fleste af os er ikke motiveret af produktet i sig selv. I stedet har vi et problem eller en udfordring, som produktet skal løse for os. For at parafrasere Percy H. Whiting i “The Five Great Rules of Selling” (1047):

“Du køber ikke en boremaskine – du køber et hul.”

Især tryghed er vigtig, når kunder besøger din virksomheds hjemmeside eller webshop.

De færreste har lyst til at give deres penge eller kreditkort-oplysninger til sider, hvor det er svært at få sine penge tilbage, hvis produktet eller ydelsen ikke lever op til deres forventninger. Hvis de føler sig trygge, behøver de ikke være 100% sikre på deres køb – bare 10% sikre. Fordi de kan jo altid få deres penge tilbage, hvis de er utilfredse.

Dette er både med til at øge din konverteringsrate, men samtidig øger det også din hjemmesides troværdighed, da det er udtryk for et højt serviceniveau.

Et klassisk eksempel er online shoppingportalen ASOS, som har opnået succes ved bl.a. at fremhæve fordele allerede på forsiden.

Som billedet viser – er der allerede to iøjnefaldende garantier placeret på forsiden: “fri fragt” og “fri returnering”. Begge fordele er tydelige udbytteerklæringer, der skal gøre den besøgende mere tryg i at foretage et køb:

“Hvis kjolen ikke passer, eller jeg bare har fortrudt mit køb, kan jeg altid bare returnere den!”

2. Skab tillid gennem video

Video er et af de mest tillidsskabende værktøjer inden for digital marketing.

Og det sælger.

Ifølge Hubspot vil 73% flere besøgende foretage et køb, efter de har set en produktvideo. Det tal skal tages med et gran salt – måske var de købsparate, og derfor så de videoen – men det vidner stadig om, at videoer kan have en stor effekt på din konverteringsrate.

Små og korte film af dine produkter gør også din hjemmeside mere “levende.” Dine potentielle kunder lærer også mere om produktet, samtidig med at de kan se, hvordan produktet ser ud i virkeligheden.

Det ses især inden for mode- og smykkebranchen, hvor billeder sjældent er tilstrækkelige for at vise, hvordan et produkt egentlig ser ud.

Det har ASOS igen draget fordel af. På en række af deres produkter er det muligt at afspille videoer, der viser eksempelvis deres kjoler i fuld bevægelse.

Dette er med til at skabe tillid til produktet og øge sandsynligheden for, at det ender i indkøbskurven.

Videoer behøver ikke at være af professionel kvalitet. Det er lige så tillidsvækkende at se en kort iPhone-film, hvis udtrykket stemmer overens med virksomhedens brand og identitet.

3. Husk dit Call-to-Action (CTA)

Slutteligt, er det værd at bruge ekstra tid på jeres Call-to-Action.

Det er den lille “Køb her”-knap, der optræder på de fleste hjemmesider.

Call-to-Action er især vigtigt, hvis du sælger ydelser, der er mere diffuse end et fysisk produkt. Det er, fordi det er nødt til at gøre mere arbejde for at lægge optil handlinger, du ønsker den besøgende skal udføre, mere konkret.

CRO stopper aldrig

… Men ovenstående er nogle af de mest essentielle tips til at opnå en større konverteringsrate på din hjemmeside.

Én ting er nemlig at skabe awareness og mere trafik til ens side. Men en anden er rent faktisk at konvertere denne trafik til omsætning.

Dette kræver knofedt og hårdt arbejde, men det behøver ikke at være kompliceret.

Ønsker du at vide endnu mere om, hvordan du kan øge din konverteringsrate? Så tag fat i os – Danmarks seriøse SEO-bureau, og så kan vi tage en uforpligtende snak om din virksomheds potentiale.

Thomas Bogh

CPO & Partner

Thomas er CPO samt Partner, hvorfor fokus til dagligt ligger i evig analyse af Googles algoritme og udvikling af SEO som produkt. Thomas har arbejdet med SEO i flere år med stor passion for at sprede know how på, hvordan man som virksomhed implementerer SEO bedst i sin forretning. Ved siden af Bonzer bidrager Thomas med viden til læserne hos bl.a. Search Engine Journal, DanDomain og Detailfolk. Herudover har han også undervist i Digital Mediestrategi på Copenhagen Business School i København. Har du ønsker eller spørgsmål vedr. SEO universet, kan du altid kontakte ham på [email protected].

Savner I mere organisk trafik og konverteringer?

Lad os kigge på jeres case, og se hvad der skal til for at I kan være mere synlige i jeres marked.

Lad os vise jer en SEO strategi som kan tage jer til det næste niveau

Et kort møde, hvor vi gennemgår jeres position i markedet og præsenterer mulighederne.