blog

/

Andet marketing

/

0 min read

Bounce rate: 5 tips til at sænke en høj bounce rate

Din hjemmeside får muligvis en del besøgende på daglig basis, men hvordan ser det ud med bounce rate?

Bounce rate refererer til "afvisningsandelen" af hjemmesidebesøgende, der lander på en hjemmeside. Er denne score høj, betyder det, at mange forlader siden uden at klikke videre til andre sider. I de fleste tilfælde er en høj bounce rate ikke en positiv ting, men der kan også være naturlige årsager til den.

Vi giver dig her en gennemgang af bounce rate, og hvordan det spiller sammen med SEO.

Hvad er bounce rate?

Bounce rate refererer til andelen af hjemmesidebesøgende, der forlader en hjemmeside uden at have foretaget en form for handling. Det kan være alt fra at browse videre på siden, lægge en vare i kurv til at udfylde en form.

Du kan finde din sides bounce rate på tværs af og på specifikke kanaler, hvis du har Google Analytics korrekt opsat.

Hvordan udregnes bounce rate?

En hjemmesides bounce rate bliver udregnet ved at dividere antallet af sidebesøg uden yderligere handling med det totale antal besøg til siden.

Enkeltsidebesøg uden ydeligere handling / samlede antal sidebesøg = bounce rate

Hvorfor er bounce rate vigtigt?

Der er flere gode grunde til at fokusere på bounce rate og gøre, hvad du kan for at bringe den ned. Vi vil fremhæve de tre vigtigste som:

  • En høj bounce rate er typisk lig med færre konverteringer på din side. Ved at nedbringe bounce rate vil du øge sandsynligheden for, at der bliver foretaget flere konverteringer.

  • Det kan være et præg om, at noget er galt på din side, når bounce rate er høj. Det kan f.eks. være, at dit indhold - content - ikke leverer det, dine besøgende efterspørger, at brugeroplevelsen er skidt, eller at sidens layout ikke spiller.

  • Der er delte meninger om den her tredje årsag; hvorvidt bounce rate er en Google ranking-faktor. Svaret fra Google selv har været, at det ikke er et metric, man bør kæde sammen med rankings. Det betyder dog ikke, at det ikke er et relevant metric. Din bounce rate kan nemlig fortælle, om indholdet på din side er succesfuldt og tilfredsstiller dine hjemmesidebesøgende.

Hvad er en god og knap så god bounce rate?

God og knap så god bounce rate kommer meget an på, hvilken branche din virksomhed opererer i, og hvilke sider du undersøger bounce rate på (landing pages, blogindlæg, produktsider osv). Men hvis man skal afgrænse det, er der en tommelfingerregel, der siger, at op til 40% er en rigtig god bounce rate, 41-55% er fin, 56 til70 % er dårligere end gennemsnit, og alt under 70% er en høj og ikke god bounce rate.

5 tips til at forbedre en høj bounce rate

Men hvad stiller du så op, hvis du oplever høj bounce rate på din side? Dét giver vi dig her 5 tips til.

1. Bryd længere tekster op med opmærksomhedsskabende elementer

Stort set alle sider med større mængder tekstindhold indeholder passager, hvor læsere har tendens til at kede sig og ender med at forlade siden. Dét kan du gøre noget ved og dermed mindske bounce raten. Forsøg derfor at finde frem til sådanne sider og indsætte opmærksomhedsskabende elementer som fremhævede ord, der understøtter det kommende indhold og som i højere grad fastholder læserens opmærksomhed. Eksempler på fremhævelser, du kan arbejde med, er:

  • 'Derfor...'

  • 'Tjek det her ud'

  • 'Den her graf bakker op om det'

2. Optimér indhold, så det besvarer søgehensigten

En af de typiske årsager til høj bounce rate er, at indhold ikke lever op til søgehensigten eller kvaliteten. Ser vi f.eks. på søgeordet 'frikadeller', så er det en opskrift på frikadeller, man typisk leder efter. Lander man på søgningen 'frikadelle' på en af dine sider, du har optimeret mod netop det søgeord, forventer man altså at blive mødt af en opskrift på frikadeller. Indeholder din side ikke det, er læserne hurtigt ude igen, og dét øger bounce rate.

Brug en søgeordanalyse

Du kan holde styr på din sides indhold og sikre dig, at du leverer svar på søgningerne med en søgeordsanalyse. Bruger du den, får du et brugbart overblik over din sides indhold og bliver opmærksom på, om noget indhold skal optimeres eller ændres. Det vil være i forhold til søgehensigten på de søgeord, dit indhold er målrettet efter.

3. Mobile first: Din side skal fungere for mobilbesøgende

Flere og flere besøger hjemmesider fra sin mobil fremfor sin desktop - og netop derfor skal hele din side fungere, når den tilgås fra en mobiltelefon. Fungerer den ikke, og bliver din sides mobilbesøgende f.eks. nødt til at zoome eller klikke sig igennem et væld af pop-ups, ja så bouncer de ofte.

Google har lavet en guide med best practices for mobile first hjemmeside-optimering, du kan give et kig og snakke med en hjemmeside-udvikler om at få hjælp til. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at hvis din side endnu ikke er optimeret mod mobilbesøg, så er det på høje tide.

4. Load-tid

Flere studier viser efterhånden, at langsom load-tid påvirker en sides bounce rate til det negative. Det giver god mening, for hvem gider vente mere end få sekunder på, at en side loader, og man kan tilgå indhold? Ikke ret mange, og derfor vil de fleste også søge svar på deres søgen et andet sted, hvis det tager for lang tid at tilgå dit indhold. Du kan bruge Googles PageSpeed Insights tool til at tjekke din sides load-tid.

PageSpeed Insights toolet giver dig også forslag til, hvordan du kan forbedre din sides load-tid, og det er dét, du bør se ind i - primært, hvis du får en score på under de 90. Du finder forslagene, når du har indtastet dit domæne i toolet, og du kan herefter gennemgå dem og tage hånd om dem.

5. Brug visuelt indhold som video - men gør det på den rigtige måde

Visuelt indhold som eksempelvis video er og forbliver populært både for hjemmesidebesøgende og for Google. Søgemaskinen belønner ofte sider med velinformerende videoer, da det er noget af det, brugerne elske at interagere med.

Men det er ikke helt ligegyldigt, hvordan du bruger video på din side, hvis du vil undgå en høj bounce rate. Du bør uploade dine videoer på din virksomheds Youtube-kanal og embedde videoerne derfra på de dele af din side, hvor de skaber værdi. Embedder du ikke videoer på den måde, risikerer du, at videoerne fylder for meget og påvirker din sides load-tid.

Se hvordan vi har embedded en informerende video om linkbuilding på vores indlæg om netop linkbuilding:

Bounce rate og SEO performance hænger sammen

Som nævnt i starten af indlægget, så er bounce rate et generelt relevant fokus uanset ranking faktor eller ej. Vores erfaringer gennem utallige SEO-strategier fortæller det samme, hvis man også kobler det til dwell time.

Vi holder derfor altid et skarpt øje med bounce rate på vores kunders sider, og vi sætter ind, hvis det er nødvendigt. Har din side en høj bounce rate, og ønsker du samtidig at få din virksomhed ud over stepperne på Google, er vi klar på en uforpligtende snak. Alt du skal gøre er at anmode om en gratis SEO-analyse, og så hører du fra os inden længe.

Thomas Bogh

CPO & Partner

Thomas er CPO samt Partner, hvorfor fokus til dagligt ligger i evig analyse af Googles algoritme og udvikling af SEO som produkt. Thomas har arbejdet med SEO i flere år med stor passion for at sprede know how på, hvordan man som virksomhed implementerer SEO bedst i sin forretning. Ved siden af Bonzer bidrager Thomas med viden til læserne hos bl.a. Search Engine Journal, DanDomain og Detailfolk. Herudover har han også undervist i Digital Mediestrategi på Copenhagen Business School i København. Har du ønsker eller spørgsmål vedr. SEO universet, kan du altid kontakte ham på [email protected].

Savner I mere organisk trafik og konverteringer?

Lad os kigge på jeres case, og se hvad der skal til for at I kan være mere synlige i jeres marked.

Lad os vise jer en SEO strategi som kan tage jer til det næste niveau

Et kort møde, hvor vi gennemgår jeres position i markedet og præsenterer mulighederne.