blog

/

Teknisk SEO

/

0 min read

7 steps til en SEO-venlig URL struktur

SEO kan være en labyrint af tekniske udtryk, poppede marketing ord og eksperter, med mange holdninger.

Et af disse tekniske udtryk, der er kendt for at forvirre mest, er samtidig et af de mest grundlæggende for internettet og en hjemmesides eksistens.

Det er nemlig spørgsmålet om URL struktur og ikke mindst en SEO-venlig URL struktur, der egner sig bedst til høje placeringer.

Derfor giver vi dig et opklarende svar på de mest på i indlægget her.

Hvad er en URL?

En URL er den adresse, du skriver i din browser for at lande på en given hjemmeside. URL'er blev lavet for at erstatte IP-adresser med målet om en mere brugervenlig tilgang til hjemmesider.

Det vil eksempelvis være lettere at huske en URL som www.bonzer.dk end en IP-adresse bestående af en lang række tal.

En URL viser også strukturen bag en given side. Denne struktur kan afkodes ved at læse URL'ens enkelte dele, som består af: protokol, domænenavn og sti. Hvert af disse elementer siger noget om hvor på siden man er på hjemmesiden og ikke mindst den enkelte sides indhold.

Det kan eksempelvis se sådan her ud:

Hvad er en SEO-venlig URL?

Der er tre gode grunde til at tænke over dine URL’er, når du arbejder fokuseret med SEO for at få bedre placeringer på Google. En SEO-venlig URL skal nemlig både imødekomme brugere og søgemaskinerne. Overvej derfor følgende 3 elementer, hvis du ønsker SEO-venlige URL'er

Brugeroplevelse

En SEO-venlig URL betyder, at både mennesker og søgemaskiner kan forstå hvad din side handler om - Uden at klikke ind på den.

Her ses et eksempel på en brugervenlig URL struktur, hvor man nemt kan afkode hvad siden handler om uden at læse titlen.

URL’en er derfor alene en indirekte ranking faktor. En brugervenlig URL for både bruger og søgemaskine er en pæn, forståelig URL, som derfor også vil tiltrække flere klik og klare sig bedre i søgeresultaterne, da det kan øge CTR.

Ranking faktor

Ser man på URL som en ranking faktor, vil den ikke have en stor betydning i sin direkte form. Google bruger dog URL'en til at forstå om siden er relevant for et givent søgeord. Derfor bør man arbejde med URL'er, når man arbejder med SEO

Det betyder dog ikke, at du skal købe et nyt domæne, fordi du ikke har dit søgeord i navnet.

Først og fremmest er det ikke en af de væsentligste ranking faktorer. Derudover, så er det vigtigere, at stien indeholder de rigtige søgeord, end at domænet gør det.

Tag eksempelvis denne URL for restaurant i Odense: https://www.wokshop.dk/restauranterne/restaurant-odense/.

Her har vi søgeordet for kategorien (restaurant-odense), men intet relevant søgeord i selve domænet (www.wokshop.dk).

Som du kan se, går det nu meget godt for dem alligevel:

Linkstruktur

Det tredje element for en SEO venlig URL er; linkstrukturen.

Én ting er den interne linkstruktur på hjemmesiden, hvor URL'er bør opbygges i silostrukturer. På den måde skaber URL'erne troværdighed til siden - og troværdighed tiltrækker links.

En anden faktor er nemlig den eksterne linkbuilding for en given URL. En god URL kan fungere som en magnet, hvis den er tillidsvækkende at klikke på og tydeligt er optimeret efter brugervenlighed.

Hvis du skulle lede efter spisesteder i Odense, ville du så helst klikke på "restauranterne/restaurant-odense/" eller på "/restauranterne/249491.html?filter=odense?"?

Sådan optimerer du en URL

Skal du opbygge eller optimere dine URL'er, er der flere faktorer, som skal tages i betragtning.

Kort og godt: https://www.domæne.topleveldomæne/kategori-søgeord/søgeord.

Følg denne overskuelige struktur for alle dine produkter, blogindlæg, landingssider og lign. Det giver et godt fundament for linkstruktur og godt overblik.

Derudover har vi samlet 7 faktorer, som du bør tage stilling til, hvis du vil optimere dine URL'er.

1. Skal en side være HTTP eller HTTPS?

HTTPS er en protokol, der giver ekstra sikkerhed. Svaret er derfor meget indlysende: HTTPS.

HTTPS sider rangerer bedre, er mere sikkert for dine brugere og skaber tryghed.

Det kræver bare et SSL-certifikat, som du får hos din domæneudbyder. Læs mere om det her.

2. Har et subdomæne betydning for URL struktur?

Mange domæner vælger at have en del af deres sider på et subdomæne.

Her er et par eksempler:

  • Shop.domæne.dk for webshoppen

  • blog.domæne.dk for bloggen

  • Dk.domæne.com for sider med flere sprog

Der er som udgangspunkt ikke noget problem i det, men du kan risikere at domæne autoriteten splittes op.

Generelt er rådet, at du bruger dit normale domænenavn med "/" (slash) i. Så altså domæne.dk/shop, domæne.dk/blog eller domæne.com/dk/.

Men som sagt; subdomæner kan også fungere fint.

3. Keywords i URL

Hvis spørgsmålet er, om det er en ranking faktor, er svaret nej. Googles helt egen SEO-guru, John Mueller, siger det ikke er en ranking faktor.

Dog kan det løfte troværdighed og Click-Through-Rate, hvis domæne og URL er optimeret efter søgeord.

Indeholder dit domæne ikke et keyword, skal du ikke se dig nødsaget til at købe et nyt domæne. Her vil det dog blot være særligt vigtigt at optimere URL'er, således de indeholder et konkret keyword for en underside, således det er tydeligt hvad siden handler om.

4. Brug af Æ, Ø, Å i domænet

Æ, Ø, Å kan se rigtig pænt ud ved første øjekast. Men det har ikke nogle fordele, og kan faktisk være rigtigt besværligt rent teknisk.

Det skyldes, at det kun kan lade sig gøre at anvende gennem nogle tekniske krumspring.

Tager du et domæne som kolbergkød.dk bliver den reelle URL til https://xn--kolbergkd-s8a.dk/.

Dette er ikke særlig pænt at se på, hvorfor det også har en betydning for brugervenligheden. Indeholder dit navn derfor Æ, Ø eller Å, vil vi anbefale at I skriver det ud. Google forstår nemlig at ae -> Æ, oe -> Ø og aa -> Å .

5. Skal min hjemmeside være .dk eller .com

Har du kun et dansk publikum, kan det være en fordel med .dk. Det er svært at vide, om det betyder noget for Google. Men mange danskere vil være lige det mere tilbøjelige til at klikke på .dk end .com.

Til gengæld bliver det sværere at udvide internationalt senere, medmindre man får migreret det hele på et .com domæne.

6. Opdelingen af ord i en URL

For at sikre brugervenligheden, er det væsentligt at overveje opdelingen af ord i en URL, hvor der er mere end ét keyword. Det er nemmest at læse og forstå en URL med en helt normal bindestreg**.**

Som altid i SEO skal fokus være på brugeren først. Den bedste test er derfor; forstår du det, så vil søgemaskinen også forstå det. Et eksempel kunne her være Wokshop. Hvad er nemmest at forstå: "/restaurant-odense/" eller "restaurantodense"?

7. URL'er og Sitemap?

Alle de URL'er som du vil have Google til at finde bør være i din sides sitemap. Et sitemap er som Googles turistkort over din hjemmeside, og er en URL ikke at finde her, ved søgemaskinen heller ikke at denne skal indekseres og crawles.

URL strukturen er blot et af elementerne i en optimering, og er man kommet dårligt fra start kan det være komplekst at opbygge et solidt fundament. Ønsker du en større indsigt og analyse af dit domæne? Så kan du anmode om en gratis SEO analyse hos os, hvor vi blandt andet vil kunne give dig indsigt i din URL struktur og din overordnede tekniske situation.

Thomas Bogh

CPO & Partner

Thomas er CPO samt Partner, hvorfor fokus til dagligt ligger i evig analyse af Googles algoritme og udvikling af SEO som produkt. Thomas har arbejdet med SEO i flere år med stor passion for at sprede know how på, hvordan man som virksomhed implementerer SEO bedst i sin forretning. Ved siden af Bonzer bidrager Thomas med viden til læserne hos bl.a. Search Engine Journal, DanDomain og Detailfolk. Herudover har han også undervist i Digital Mediestrategi på Copenhagen Business School i København. Har du ønsker eller spørgsmål vedr. SEO universet, kan du altid kontakte ham på [email protected].

Savner I mere organisk trafik og konverteringer?

Lad os kigge på jeres case, og se hvad der skal til for at I kan være mere synlige i jeres marked.

Lad os vise jer en SEO strategi som kan tage jer til det næste niveau

Et kort møde, hvor vi gennemgår jeres position i markedet og præsenterer mulighederne.