Google kommer løbende med nyheder og opdateringer på sin algoritme. Nyheder som man skal kende til, hvis man arbejder med SEO.
Du får her oversigten over de vigtige opdateringer fra Google i december.
Google Core Update
Den 3. december kom Google med sin tredje Core Update i 2020. En opdatering som var ekstra længe om at komme, hvor den seneste opdatering før denne var i maj (7 måneders mellemrum).
Later today, we are releasing a broad core algorithm update, as we do several times per year. It is called the December 2020 Core Update. Our guidance about such updates remains as we’ve covered before. Please see this blog post for more about that:https://t.co/e5ZQUAlt0G
— Google SearchLiaison (@searchliaison) December 3, 2020
Derfor forventede flere i SEO industrien også, at opdateringen i december ville være ekstra stor.
Som det generelt er ved Core Updates – som ikke har ét specifikt fokus – så tager opdateringen ofte udgangspunkt i de retningslinjer og opdateringer, som Google selv er kommet med siden seneste sidste Core Update.
Opdateringen er derfor generelt målrettet kvalitet af indholdet på hjemmesider, samt hvordan det lever op til search intent.
De senere opdateringer fra Google har især været målrettet forberinger af søgeresultater, samt hvordan indhold forstås.
For en SEO specialist ses udsving i denne opdatering ofte på baggrund af, hvor god man har været til at leve op til search intent – altså søgeintentionen. Noget som især kan have ændret sig i mange industrier som resultat af corona situationen.
To områder som i forlængelse af gjort sig gældende er E-A-T og brugeroplevelsen.
E-A-T er et fortsat fokus
E-A-T står for Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness (altså ekspertise, autoritet og troværdighed). Dette er noget som generelt har været et stigende fokus for Google, og bygger på kvaliteten bag indhold.
Ser vi på flere af de brancher, som både har haft fremgang og nedgang, ser vi mange indenfor YMYL (Your Money or Your Life), hvilket man også så sidst ved maj opdateringen.
Dette kan bl.a. Være på baggrund af corona, hvor Googles krav til indholdet, som man leverer, skal være endnu mere troværdigt. Derudover skal det være nemmere at se, hvem som står bag indholdet.
Samtidig skal man også have opbygget en autoritet, hvis man vil overgå konkurrenter. Noget som især bygges på baggrund af links, som ofte har været et fokus ved Core Updates.
Brugeroplevelsen bliver vigtigere
En brugers oplevelse af en hjemmeside fylder mere og mere hos Googles algoritme. Da vi er blevet meget kræsne som mennesker på alt fra hastighed til design, skal dette spille på en hjemmeside.
Her har Google udviklet sin Core Web Vitals rapport i Search Console, som bygger på ‘page experience’. Disse områder bliver også direkte ranking faktorer i maj 2021.
Herudover er det værd at nævne, at Google i marts 2021 kører 100% mobile first indexing, hvilket allerede har en stor indflydelse på placeringer i dag.
Da størstedelen af trafikken kommer på mobil, skal du derfor sørge for din hjemmeside er responsiv på mobilen.
Request indexing tool er tilbage
Efter 69 dage har Google igen tilføjet sit “request indexing tool” i Google Search Console, hvilket Google offentliggjorde på Twitter lige før nytår.
We’re glad to announce that ‘Request Indexing’ is back to the Google Search Console URL Inspection – just in time for the new year! 🎆
— Google Search Central (@googlesearchc) December 22, 2020
Read more about how to use this feature in our Help Center 🔧 https://t.co/m1KD0do5Oi pic.twitter.com/Mh0q2ShoYa
Google mindede sine brugere om, at hvis man har mangle URL’er, så bør man i stedet uploade et sitemap. Dette vil være en fordel fremfor at bruge sin tid på request indexing – at anmode om indeksering.
Grunden til dette er ekstra interessant for os, som arbejder med SEO, skyldes muligheden for at anmode om indeksering. Dette kan være en anmodning om indeksering efter nyt indhold er kommet live, eller hvis eksisterende content er blevet opdateret.
Google har nu givet det tilbage til Search Console, så man kan anmode om at få vigtige URL’er indekseret hurtigere.
Det er dog vigtigt at sige, at selvom man kan benytte sig af dette tool, er det ikke ensbetydende med, at Google indekserer en side eller rangerer indholdet hurtigere.
Googles ‘Year in search’
Google kommer hvert år med en oversigt over de emner, som har været mest søgt ud fra forskellige kategorier.


Kategorierne i 2020 (for Danmark) indeholder følgende:
- Bedste…
- Danskere
- Dem vi sagde farvel til
- Hjemmelavet…
- Mest trendende søgninger
- Musik
- Spørgsmål
- Udenlandske personer
- Under juletræet
Der er ingen tvivl om, at 2020 var et år, som stod i coronaens tegn, hvilket derfor også har topppet danskernes søgninger.
Dette gør sig gældende i flere kategorier, hvor søgninger som “bedste mundbind”, “søren brostrøm” og “hjemmelavet håndsprit” har været nogle af dem.
Men ligeledes har det også været et år, som har haft mange andre spændende områder som USA-valg, feriepenge m.fl.
Vi har samlet hele oversigten i et indlæg lige her.
Google Maps udvider med 4 nye features
Google Maps har fået 4 nye features, som øger brugeroplevelsen, samtidig med det gavner virksomheder, som bruger platformen til at nå sine kunder.
De nye features indebærer:
- Beskeder fra Maps og Search
- Opdateret performance indsigt
- Community feed
- Tilføjelser til Street Viewer
Beskeder fra Maps og Search
Med mål om at øge kommunikation mellem virksomhed og kunde, har Google gjort det muligt at sende beskeder i Maps.
En virksomhed med en verificeret profil, kan nu skrive med kunderne direkte i Google Maps’ app. Disse beskeder fra brugerne vil kunne ses i “business messages” sektionen under det tab, som hedder ‘Updates’. Dette kan dog tændes og slukkes hvis ønsket.


Google vil yderligere gøre det muligt for virksomheder at se og svare på beskeder via desktop ved at tilføje svarene direkte i søgeresultaterne.
Ved at klikke på beskederne på en virksomhedsprofil, kan brugere nu starte samtaler gennem posts fra Google My Business.
Opdatering af performance insights
Google tilføjer flere metrics, så en virksomhed kan se antallet af ‘Customer engagements’ fra Maps og Search. Ligeledes vil en virksomhed kunne se de søgninger, som folk bruger til at finde deres listing i Maps og Search.
Fremover vil det tracke:
- Samlet antal søgninger som har vist din virksomhedsprofil
- Om performance er højere eller lavere end sidste år
- En liste af søgetermer som brugere laver for at finde din virksomhedsprofil
- Hvor mange gange hver et søgeterm har medført din virksomhedsprofil blive vist i resultaterne
Google vil yderligere tilføje data, så man kan se, om søgningerne er kommet fra mobil eller desktop. Al performance data ser yderligere ud til at være tilgængeligt inden for 6 måneder.
Community feed
Google tilføjer et ‘community feed’ i Explore under Google Maps. Her vil brugere kunne finde de seneste anmeldelser, billeder og posts, som er blevet tilføjet til Google Maps af lokale. Dette er lokale eksperter, som du følger samt virksomheder, der serverer mad og drikke.


Dette giver endnu en grund til at holde sin virksomhedsprofil opdateret, hvis man arbejder i industrien for mad og drikke.
Ved løbende at lave mere indhold i form af posts, vil du også mere ofte komme frem i brugernes community feed.
Tilføjelser til Street View
Google kører en pilottest, hvor de vil gøre det muligt for folk at tilføje billeder til street view fra egen mobil.
Ved at bruge Street View appen, kan man som bruger tage – eller optage – en række af billeder, mens de går henad vejen. Når dette er publiceret på Street View appen, kan Google automatisk rotere billederne og sætte dem sammen.
Som virksomhed kan det være en fordel, hvis der i forvejen er dårlig kvalitet på Street View.
Denne feature er kun rullet ud i enkelte dele af verdenen (som det ofte starter med), men det forventes snart at blive rullet ud i flere lande.